Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za dodjelu grantova za unaprijeđenje smještajnih kapaciteta na području NP Sutjeska osiguranih iz EU projekta Podrška razvoju ekoturizmu u NP Sutjeska

Izvor: eKapija.ba, 04.02.2013.

 

U skladu sa planom realizacije projekta "Podrška razvoju ekoturizma u NP Sutjeska" koji finansira Evropska unija, i realizacije aktivnosti Uspostavljanja ekoturističkog klastera u okviru NP Sutjeska, Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, kao implementator projekta zajedno sa Opštinom Foča partnerom u projektu, raspisuje JAVNI POZIV  za prijavu za dodjelu grantova za unaprijeđenje smještajnih kapaciteta na području NP Sutjeska osiguranih iz EU projekta „Podrška razvoju ekoturizmu u NP Sutjeska“.

Grantovi su namjenjeni domaćinstvima (kategorija domaćinstva je definisana Zakonom o ugostiteljstvu Republike Srpske Sl. list RS 15/10, Uredbom o upisu u registar seoskih domaćinstava i pružaoca usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje - Član 2.) – koja namjeravaju ili pružaju usluge turističkog smještaja na području NP Sutjeska i njegovog neposrednog okruženja, pojedincima i subjektima koji doprinose svojim djelovanjem razvoju lokalnog turizma i njegovoj promociji.

Grantovi će se dodjeljivati na osnovu podnesenih poslovnih planova, a kroz nabavku opreme ili radova ovisno o identificiranim potrebama u poslovnom planu. Putem ovog javnog poziva, dostupno ce biti u prosjeku 6 grantova u protuvrijednosti do 2.000 €.

Projektni tim zadržava pravo da dodijeli manji broj grantova u slučaju da kvalitet prispjelih prijava i poslovnih planova ne bude zadovoljavajući. Isto tako projektni tim zadržava pravo da u slučaju više kvalitetnih prijava dodjeli veći broj grantova sa manjim iznosima.

Odabir korisnika vršit će se na osnovu prijave, dokaza o ispunjavanju uvjeta poziva, te poslovnog plana kojeg će svaki od aplikanata razviti na osnovu priloženog obrasca. Komisija za odabir korisnika će na osnovu procjene dostavljenog poslovnog plana, te terenske posjete s ciljem utvrđivanja stvarnog stanja objekta, odabrati korisnike grantova.

Spisak odabranih korisnika grantova bit će javno postavljen na web sajtovima Opštine Foča i Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA, oglasnoj tabli u zgradi opštine Foča, oglasnoj ploči MZ Popov most, Objektu uprave NP Sutjeska,Hotelu Mladost i Turističkoj organizaciji opštine Foča.

I Pravo učešća

Zahtjev za dodjelu granta mogu podnijeti fizička lica sa područja Nacionalnog parka Sutjeska i njegovog neposrednog okruženja koji se bave ili namjeravaju baviti pružanjem usluga smještaja turista koji raspolažu adekvatnim objektom za čije se renoviranje, opremanje ili unaprjeđenje traže sredstva putem ovog poziva, o čemu trebaju priložiti ovjerenu pismenu izjavu ovjerenu kod nadležnog upravnog organa.

II Uvjeti za dodjelu granta i potrebna dokumentacija:

  • Raspolaganje odgovarajućim kapacitetom za smještaj/prihvat turista ili pružanje usluga u turizmu koji su u prihvatljivom stanju i na kojima će eventualna poboljšanja proizvesti značajan efekt
  • Poslovni plan izrađen prema smjernicama u pozivu (Obrazac 1)
  • Da su u skladu sa Uredbom o upisu u registar seoskih domaćinstava i pružaoca usluga u apartmanima, kućama za odmor i sobama za iznajmljivanje, Član 2., kod Agencije za posredničke, informatičke i finansijske usluge - APIF, registrovani za obavljanje biznisa u oblasti turizma ili Izjava kojom se podnosilac prijave obavezuje na pokretanje procesa registracije biznisa u slučaju da bude uvršten u uži izbor kandidata za dodjelu granta.
  • Detaljna specifikacija o namjeni utroška sredstava
  • Potrebno je da posjeduje Rješenje o kategorizaciji domaćinstva ili dokaza da je pokrenuo proceduru kategorizacije kod nadležnog opštinskog organa.

III Prihvatljivi i neprihvatljivi troškovi

Prihvatljivi troškovi:

Prema ovom javnom pozivu, prihvatljivi su troškovi minimalne adaptacije, poboljšanja stambenih jedinica namijenjenih za pružanje usluga turista, kao što su npr: uređenja mokrih čvorova, fasade, ulaza u stambenu jedinicu, uređenje dvorišnih prilaza i/ ili parking prostora u sastavu okućnice; nabavka namještaja i/ili sanitarija, te općenito sve aktivnosti kojima bi se unapređuju smještajni kapaciteti na području NP Sutjeska. Potrebno je napomenuti da je u okviru poslovnog plana obavezno navesti detaljnu specifikaciju troškova, te detaljno opisati namjenu utroška sredstava.

Neprihvatljivi troškovi:

  • Kupovina privatne imovine (zemljišta, zgrada i sl.)
  • Građevinski radovi na zgradama ili oprema u vlasništvu privatnih preduzeća ili preduzetnika
  • Novogradnja
  • Učešće u radionicama, seminarima, konferencijama, kongresima i izradi studija i druge tehničke dokumentacije

Važno:

U slučaju uvrštavanja prijave u uži izbor, od korisnika granta koji nisu upisani u registar Agencije za posredničke, informatičke i finasijeske usluge APIF, i nisu izvršili kategorizaciju seoskog domaćinstva tražiće se, da u što kraćem mogućem roku, izvrše registraciju u APIF-u odnosno izvrše kategorizaciju kod nadležnog opštinskog organa u protivnom neće moći realizovati grant sredstva, odnosno sa tim aplikatima neće biti potpisan Ugovor o dodjeli sredstava.

Rokovi: 

Rok za podnošenje prijava je 20 kalendarskih dana od dana objavljivanja poziva.

Rok za evaluaciju poslovnih planova i aplikacija, te objavu liste korisnika koji su ušli u uži odabir, je 15 kalendarskih dana od isteka roka za podnošenje prijava.

Kontakt informacije:

Prijavni obrazac, kao i sve dodatne informacije možete dobiti u SERDA-i i šalter sali Opštine Foča na telefon 033/703-566, ili putem e-maila: sinisa@serda.ba,  kontakt osoba je Sinisa Obradovic, svaki radni dan od 08:00 do 16:00 sati.

Prijave slati na e-mail: serda@serda.ba ili na adresu Hamdije Čemerlića 2/11, 71000 Sarajevo

Rok za dostavljanje prijava 24. februar 2013. godine.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: