Kamočaji: Zavod nastavlja otvaranje prema poslodavcima

21.01.2013. 08:24 / Izvor: Fena
Kamočaji: Zavod nastavlja otvaranje prema poslodavcima

Bez obzira na politička previranja u KS-u nastavit ćemo trasirani put razvoja ove javne ustanove, put otvaranja prema poslodavcima i uvođenje novih pozitivnih praksi koje mogu omogućiti bolje i evropske standarde, kazao je Kamočaji.

Direktor Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo Igor Kamočaji kazao je da će on, kao legalist, poštovati i izvršavati odluke Vlade KS-a i resornog ministarstva, te da je, uz konstituiranje,  već omogućio  održavanje sjednice novoimenovanog UO, ali i naglasio da zbog političkih previranja, koja su u posljednje vrijeme česta, ne smiju ispaštati korisnici niti uposlenici te javne ustanove.

"Mi ćemo, bez obzira na politička previranja u KS-u, smjene ili ne, nastaviti trasirani put razvoja ove javne ustanove, put otvaranja prema poslodavcima i uvođenje novih pozitivnih praksi koje mogu omogućiti bolje i evropske standarde", prokomentirao je FENI Kamočaji razrješenje dosadašnjih i imenovanje novih članova UO te ustanove. Kamočaji misli, ako neko smatra da je povrijeđen, da  ima pravo koristiti sve pravno raspoložive mehanizme za zaštitu svojih prava.

"Vlada KS imenovala je na dva mjeseca nove članove UO. Resorni ministar telefonom me obavijestio o razrješenju starog saziva UO i mojim obavezama u vezi sa konstituiranjem novog UO," kazao je. Prošli saziv Vlade KS-a imenovao je Upravni odbor u septembru prošle godine, po konkursnoj proceduri, a ubrzo nakon toga i Igora Kamočajija na mjesto direktora Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo.

Kamočaji kaže da su on i sada već razriješeni UO za nepuna četiri mjeseca pokrenuli reformske procese u namjeri da se unaprijedi rad te javne ustanove po standardima i po zakonu o posredovanju u zapošljavanju nezaposlenih osoba, te raspisali tendersku proceduru za angažiranje revizorske kuće koja bi detaljno utvrdila sve eventualne nepravilnosti u prethodnom periodu. Precizirao je da je u međuvremenu imenovana nova Vlada KS-a koja je 10. januara razriješila UO.

"Na konstituirajućem sastanku, prošle sedmice, izabrali smo vršioce dužnosti novog UO i za 21. januar u 14 sati zakazali sjednicu sa nekoliko tačaka dnevnog reda. Vjerujem da su im namjere iskrene  i da će mi dati poticaj i vjetar u leđa, kao što mi je dosad davao i smijenjeni UO", kazao je Kamočaji On kaže da "generalno vjeruje da ove smjene nisu tek radi smjena, nego radi napretka ove javne ustanove".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti