Na tržište EU mogu proizvodi isključivo od drveta iz legalne sječe

09.04.2013. 14:44 / Izvor: Fena
Na tržište EU mogu proizvodi isključivo od drveta iz legalne sječe

Početkom marta ove godine stupila je na snagu Uredba o drvetu Evropske unije EU TR (EU Timber Regulation), koju su još u oktobru 2010. godine usvojili Evropski parlament i Vijeće Evropske unije.

Početkom marta ove godine stupila je na snagu Uredba o drvetu Evropske unije EU TR (EU Timber Regulation), koju su još u oktobru 2010. godine usvojili Evropski parlament i Vijeće Evropske unije.

Prema toj uredbi, svi proizvođači i izvoznici drvne industrije moraju dokazati da drvo i proizvodi od drveta koji se izvoze na tržište EU potiču iz legalnih sječa, tj. da je sječa izvršena u skladu sa zakonskim propisima zemlje u kojoj je drvo posječeno.

U skladu s tom Uredbom, u sklopu FIRMA projekta BiH u Bosni i Hercegovini je na osnovu prijedloga nadležnih ministarstava, uprava, šumarskih preduzeća i gazdinstava, preduzeća drvne industrije te uprava i konsalting agencija donesen akcioni plan koji je objedinio Šumarski fakultet u Sarajevu i nakon toga konačna verzija plana dostavljena nadležnim institucijama na znanje i provedbu.

Sve nadležne institucije navedene u Akcionom planu trebaju poduzimati aktivnosti u predviđenim rokovima. U suprotnom, kako ističu iz Vanjskotrgovinske komore BiH, posljedice po firme drvne industrije koje izvoze na tržište EU mogu biti vrlo ozbiljne.

Neke od aktivnosti iz tog plana su priprema i distribucija informacija o EUTR, njenim odredbama i posljedicama koje bi bile poslate svim nadležnim institucijama i interesnim grupama; organizacija radionica u entitetskim i kantonalnim privrednim komorama gdje će se izvršiti distribucija Priručnika i informirati drvoprerađivači i ostale zainteresirane strane o odredbama EUTR; certificiranje državnih šuma (FSC SFM) i podrška drvoprerađivačima u procesu dobivanja FSC CoC certifikata; certificiranje privatnih šuma putem asocijacija šumovlasnika; jačanje i razvoj internih programa za prevenciju i suzbijanje ilegalnih aktivnosti i korupcije u šumarstvu i drvnoj industriji; razvoj, unapređenje, primjena i kontrola procedura transparentne prodaje šumskih drvnih sortimenata iz državnih šuma; te upoznavanje javnosti s aktivnostima na suzbijanju nezakonitih sječa šuma.

Prema podacima iz Asocijacije drvne industrije i šumarstva Vanjskotrgovinske komore u BiH je dosad certificirano 1.250.000 hektara šume, te četiri preduzeća šumarstva s time da je preduzeće Šume Republike Srpske, recertificirano na idućih pet godina.

U oblasti drvne industrije u BiH dosada je certificirano više od 140 preduzeća među kojima su i tri preduzeća iz oblasti papirne industrije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU