Stres jede zaposlenike u pet zalogaja

17.01.2013. 10:24 / Izvor: 24sata
Stres jede zaposlenike u pet zalogaja

Jedno je biti depresivan, a sasvim drugo je izgorjeti zbog previše stresa, napominju psihijatri. Iako ne postoji specifičan medicinski poremećaj "pojeo ga stres", svi liječnici se slažu da on ostavlja negativne posljedice.

Jedno je biti depresivan, a sasvim drugo je izgorjeti zbog previše stresa, napominju psihijatri. Iako ne postoji specifičan medicinski poremećaj "pojeo ga stres", svi liječnici se slažu da on ostavlja negativne posljedice. Autorica knjige "Umoran od toga da sam umoran" i psihologinja Jesse Lynn Hanley klasificirala je pet stupnjeva sagorijevanja.

Prvi je kad ste previše ubrzani i samo nižete postignuća na poslu, a uvjereni ste da ćete tako moći zauvijek. Dr. Hanley uvjerava da nećete moći i upozorava da ste na opasnom adrenalinskom vrtuljku s kojeg bi valjalo sići. Drugi stupanj je kad već osjećate umor, ali ga pokušavate zamaskirati kafom ili lijekovima za spavanje.

Treći stadij je kad ste se već pomalo pogubili - iscrpljeni ste, a ne možete spavati, misli se roje i svi vam idu na živce. Četvrti stadij dr. Hanley naziva "udaranje glavom u zid". Naglo dobivate ili gubite na težini, skloni ste temperaturi, naglim promjenama raspoloženja i ispadima plača. To je sve uvod za krajnji, peti stadij koji se naziva "sagorijevanje".

Prvi korak je uzeti tjedan dana odmora

Sagorijevanje od previše stresa može se liječiti. Za početak psiholozi predlažu da čovjek stane i osvijesti da tako više ne može dalje. Najbolje je uzeti tjedan dana odmora kako bi se organizam odmorio od radne sredine koja diktira stres.

Zdravije namirnice, a ne odricanje od hrane

Ljudi koji se bore s prevelikim stresom cesto se udebljaju, ali liječnici sugeriraju da je potrebno i dalje jesti, a ne smanjivati unos hrane kako bi organizam imao dovoljno energije da se obrani od stresa. Neka namirnice budu zdravije.

Sagorjelima treba 10 sati sna

San je jako važan faktor oporavka kod onih koje je nagrizao dugotrajni stres. Šest sati je najmanje što bi se trebalo odspavati, a oni koji su dosegli peti stupanj sagorijevanja, njima je potrebno deset sati sna, savjetuje dr. Hanley. Ako ne možete zaspati, posavjetujte se sa svojim liječnikom koji će vam odrediti terapiju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Karijera