Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za odabir korisnika sredstava Akcioni plan Strategije okoliša za 2014. godinu, program Sufinansiranje podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH

Izvor: eKapija.ba, 10.07.2014.

Na osnovu Odluke o usvajanju programa utroška sredstava sa kriterijima raspodjele „Akcioni plan Startegije okoliša” utvrđenog u Budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2014.godinu Federalnom ministarstvu okliša i turizma (“Službene novine Federacije BIH”, broj: 50/14 od 25.06.2014.g) i Odluke o raspisivanju Javnog poziva federalne ministrice okoliša i turizma broj: 04-23-280/14-IV od 02.07.2014.godine, federalna ministrica okoliša i turizma, raspisuje


JAVNI POZIV

Za odabir korisnika sredstava „Akcioni plan Strategije okoliša“ za 2014. godinu, program Sufinansiranje podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH


I.

Predmet javnog poziva je prikupljanje projekata za raspodjelu sredstava „Akcioni plan Strategije okoliša” utvrđenih u razdjelu 61, na poziciji 614100 Budžeta Federacije BiH za 2014.godinu („Službene novine Federacije BiH”, br. 99/13, 31/14 i 45/14) Federalnom ministarstvu okoliša i turizma.

II.
Naziv programa

1. Sufinansiranje podrške boljem funkcionisanju upravljanja uspostavljenim zaštićenim područjima u Federaciji BiH, u ukupnom iznosu od 350.000,00 KM.

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju javne institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

Implementator: Federalno ministarstvo okoliša i turizma, putem javnog oglasa.

Cilj projekta: Podrška unaprjeđenju upravljanja uspostavljenim institucijama zaštićenih prirodnih područja na teritoriji Federacije BiH (spomenici prirode; parkovi prirode i zaštićeni pejsaži i dr. kao što su: Prokoško jezero, Konjuh, Blidinje, Hutovo Blato; Vrelo Bosne; Vodopad Skakavac; Bijambarska pećina, pećina Vjetrenica, Tajan i dr.). Javne institucije koje upravljaju zaštićenim prirodnim područjima na području Federacije Bosne i Hercegovine će putem javnog oglasa biti pozvane da kandidiraju projekte kojima se poboljšava upravljanje, razvoj neophodne infrastrukture i održivo korištenje resursa u zaštićenom području.

Kriteriji za izbor projekata: usklađenost planiranih aktivnosti sa Akcionim planom strategije okoliša, relevantnom prostorno-planskom dokumentacijom, kantonalnim planovima zaštite okoliša i planom upravljanja zaštićenim područjem; Pripremljenost projekta (postojeće dozvole, pripremljenost stručne i tehničke dokumentacije, stepen spremnosti za početak aktivnosti); Mjerljive koristi koje će se dobiti realizacijom kandidovanih projekata u cilju poboljšanja upravljanja zaštićenim područjem i održivog korištenja resursa u zaštićenom području; Visina obezbjeđenih sredstava korisnika za sufinansiranje u odnosu na sveukupno potrebnu finansijsku konstrukciju.

III.

Neophodna dokumentacija za sudjelovanje

Sredstva iz Javnog poziva dodjeljuju se na osnovu zahtjeva i obavezne dokumentacije.
Svi dokumenti koji se predaju uz zahtjev kao osnovna dokumentacija moraju biti originali ili ovjerene kopije. Posebna dokumentacija mora biti pregledna, vjerodostojna i tehnički korektna.
Nekompletni zahtjevi se neće razmatrati. Dokumenti koji se šalju na javni poziv ne vraćaju se aplikantu.

Obavezna dokumentacija mora sadržavati sljedeće:

A) Osnovna dokumentacija:

1. Zahtjev napisan na memorandumu ustanove koja upravlja zaštićenim područjem;
2. Zvanično pismo podrške od strane kantonalnog ministarstva nadležnog za zaštitu okoliša, na čijem području se nalazi zaštićeno područje, uz odgovarajuće obrazloženje značaja realizacije projekta.

B) Posebna dokumentacija:

1. Elaborat ili projekat u kojem su prikazani svi važniji podaci o planiranim aktivnostima, a posebno vezano za aktuelno stanje u zaštićenom području i mjerljivim rezultatima koji će se postići u cilju poboljšanja upravljanja, razvoja neophodne infrastructure, održivom korištenju resursa u zaštićenom području, kao prevazilaženje postojećih problema upravljanja zaštićenim područjem,
2. Finansijska konstrukcija za realizaciju navedenog projekta, koja obavezno treba da sadrži: (1) sveukupno potreban iznos baziran na odgovarajućem predmjeru i predračunu; (2) tačan iznos sopstvenih sredstva i (ili) sredstava osiguranih iz drugih izvora i (3) tačan iznos koji se traži po ovom Javnom pozivu.

IV.
Vrednovanje projekata

Vrednovanje i rangiranje projekata pristiglih na Javni poziv vršit će posebna Komisija koju imenuje ministrica Federalnog ministarstva okoliša i turizma. Komisija razmatra zahtjeve i dokumentaciju zaprimljenu na osnovu Javnog poziva, ocijenjuje ispunjenost uslova i kriterija za odobravanje, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i prijedlogom dostavlja federalnoj ministrici koja donosi konačnu Odluku o korisnicima sredstava.
Rezulatati Javnog poziva o izboru korisnika sredstava bit će objavljeni na službenoj web stranici ovog ministarstva www.fmoit.gov.ba. Prije donošenja konačne odluke o odabiru Federalno ministarstvo zadržava pravo od predlagatelja tražiti dodatna pojašnjenja dokumentacije, kao i pravo odbijanja pristiglih projekata bez posebnog obrazloženja.
Sa odabranim predlagateijima zaključit će se ugovor o međusobnim pravima i obavezama u realizaciji projekta koji se sufinansira, te praćenje namjenskog korištenja dobivenih sredstava.

Za vrednovanje i rangiranje projekata pristiglih na Javni poziv koristit će se sljedeći kriteriji:

Kvalitet ponuđenog elaborata, odnosno projekta i dokazi o usklađenosti tih aktivnosti sa odgovarajućim planskim dokumentima koji postoje (Federalna strategija zaštite okoliša; kantonalni planovi zaštite okoliša; prostorno – planska dokumentacija; plan upravljanja zaštićenim područjem i dr.).

Mjerljivi efekti koji će biti postignuti realizacijom projekta, odnosno planiranih aktivnosti u cilju unapređenja upravljanja zaštićenim područjem, razvoja neophodne infrastrukture, održivom korištenju resursa u zaštićenom području, kao i prevazilaženja postojećih problema upravljanja zaštićenim područjem.

Visina traženog ukupnog iznosa, sredstva iz sopstevnih izvora i/ili sredstva obezbjeđena iz drugih izvora finansiranja u koliko postoje.

V.
Opće odredbe

Zahtjev za sudjelovanje s obaveznom dokumentacijom dostavljaju se na adresu Federalno ministarstvo akoliša i turizma, Marka Marulića 2, 71000 Sarajevo u zatvorenim omotnicama sa naznakam „NE OTVARAJ — PRIJAVA NA JAVNI POZIV – AKCIONI PLAN STARTEGIJE OKOLIŠA – PROGRAM 4“.
Javni poziv objavljuje se na službenoj web stranici ovog ministarstva www.fmoit.gov.ba, „SIužbenim novinama Federacije BiH”, a skraćena verzija u najmanje dva dnevna lista velikog tiraža s ciljem dostupnosti najširoj javnosti.
Rok za podnošenje zahtjeva je 30 dana od dana posljednjeg objavljivanja javnog poziva. Zahtjevi s nepotpunom dokumentacijom, podneseni nakon datog roka i utvrđene forme, neće se razmatrati.
Sve dodatne informacije vezane za javni poziv, mogu se dobiti svakim radnim danom putem telefona 033/726 719, 033 726 744.

 

M I N I S T R I C A

Branka Đurić,dipl.ecc.


Broj: 04-23-280-1/14-IV
Sarajevo, 02.07.2014. godine

Prijavni obrazac za program IV

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: