Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za odabir korisnika sredstava za program i kriterije raspodjele sredstava Tekući transferi drugim nivoima vlasti-za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije

Izvor: Oslobođenje, 03.04.2014.

BOSNA I HERCEGOVINA         

FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE      

FEDERALNO MINISTARSTVO           

PROSTORNOG UREĐENJA      

 

Na osnovu Odluke o usvajanju programa i kriterija raspodjele sredstava "Tekući transferi drugim nivoima vlasti - za proje-kat utopljavanja zgrada radi uštede energije" utvrđenih Budžetom Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu Federalnom ministarstvu prostornog uređenja ("Službene novine Federacije BiH", broj: 26/14 od 26.3.2014. godine) i Odluke o raspisivanju Javnog poziva Federalnog ministarstva prostornog uređenja broj: 04-14-4-97-12/14 od 31.3.2014. godine, Federalno ministarstvo prostornog uređenja raspisuje

 

JAVNI POZIV

Za odabir korisnika sredstava za program i kriterije raspodjele sredstava

„Tekući transferi drugim nivoima vlasti - za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije"

 

Predmet javnog poziva je prikupljanje programa - projekata za raspodjelu sredstava tekućeg transfera, koji je osiguran iz sredstava Federalnog ministarstva prostornog uređenja u razdjelu 23 ekonomski kod 6141 "Tekući transferi drugim nivoima vlasti - za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije" Budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2014. godinu ("Službene novine Federacije BiH", br. 99/13).

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku, V. broj: 467/2013 od 20.3.2014. godine, o usvajanju programa i kriterija raspodjele sredstava "Tekući transferi drugim nivoima vlasti - za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije" ("Službene novine Federacije BiH", br. 26/14).

 

II.

Naziv programa, korisnici, ciljevi i kriteriji

Program I kriteriji raspodjele sredstava “Tekući transferi drugim nivoima vlasti-za projekat utopljavanja zgrada radi uštede energije”

 

Raspodjela sredstava utvrđenih Odlukom Vlade Federacije Bosne i Hercegovine vršit će kako slijedi:

BROJ

NAZIV PROGRAMA  I PROJEKTA

SVRHA PROGRAMA/   PROJEKTA

KORISNIK SREDSTAVA

BROJ KORISNIKA

IZNOS PO KORISNIKU

UKUPNO

1.

Izvođenje radova na utopljavanju zgrada radi uštede energije

Energetska

efikasnost

Niži nivoi vlasti

5

30.000,00

150.000.00

2.

Izrada projektne dokumentacije za realizaciju projekta "Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini" i za objekte navedene u tački 3. Zaključka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine V. broj: 10/2014. od 9.1.2014. godine

Niži nivoi vlasti

 

                                     300.000.00

3.

Sredstva rezerve:

50.000,00

 

UKUPNO:

500.000,00

 

Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvaruju: kantonalni i općinski organi vlasti Federacije Bosne i Heicegovine.

Ciljevi programa su: Utopljavanje zgrada radi uštede energije kroz, za svakog korisnika, obavezujuće faze kako slijedi:

 

FAZA 1.

Provođenje energetskog pregleda, izrada ekonomski opravdanih mjera i investiciono-tehničke dokumentacije u skadu sa važećim propisima. (Član 81a Zakona o prostornom planiranju i korištenju zemljišta na nivou Federacije Bosne i Hercegovine "Službene novine Federacije BiH" broj: 2/06; 72/07; 32/08; 4/10; 13/10; 45/10;), Pravilnik o eneigetskom certificiranju objekata ("Službene novine Federacije BiH", br. 50/10 i prilozi), Pravilnik o uslovima za lica koja vrše energetsko certificiranje objekata ("Službene novine FBiH", br. 28/10) i Smjernice za provođenje energetskih pregleda august 2009. godine.

 

FAZA 2.

Izvođenje građevinsko-zanatskih radova na utopljavanju objekata radi uštede energije na osnovu radova izvršenih u fazi 1.

 

FAZA 3.

Certificiranje objekata nakon provedenih ekonomski opravdanih mjera (građevinsko-zanatski radovi) iz faze 2.

Kriteriji za izbor programa su: Raspodjela sredstava vršit će se za programe i projekte u skladu sa općim i posebnim kriterijima.

 

Opći kriteriji za raspodjelu sredstava su:

- Kandidirani programi/projekti odnose se na javne objekte/zgrade

- Kvalitet kandidiranih programa/projekata i njihov doprinos u oblasti uštede enegije i to: socijalni značaj kandidiranih programa/projekata (veći broj korisnika objekta koji je predmet projekta utopljavanja), ekonomski značaj (moguće veće uštede energije za ista finansijska sredstva), edukativni (ostvarene uštede eneigije primjer dobre prakse)

- regionalna zastupljenost

 

Posebni kriteriji za raspodjelu sredstava:

 - značaj objekta (obrazovni, zdravstveni, kultumi, historijski, umjetnički)

 - prednost programima/projektima koji imaju veće učešće u sufinansiranju

 - objekti u kandidiranim programima/projektima već posjeduju prethodni energetski

 - certifikat

 - finansijski plan (budžet za program/projekat)

 

III

 Neophodna dokumentacija za sudjelovanje

 Sredstva iz javnog poziva po navedenim programima dodjeljuju se na osnovu prijave projekta - programa korisnika i obavezne dokumentacije.

 

Obrazac za prijavu projekta i obrazac izjave moraju biti popunjeni na računaru na obrascima koji su dostupni na web stranici Federalnog ministarstva prostomog uređenja (www. fmpu. gov.ba). Obrazac za prijavu projekta, obrazac izjave i obavezna dokumentacija treba biti dostavljena prema redoslijedu sa prijavnog obrasca i postana u A4 koverti. Obrasci moraju biti dostavljeni u print i elektronskoj formi na flopy disketi ili na CD u koverti. Obavezna dokumentacija mora sadržavati:

1. Popunjen obrazac za prijavu projekta (obrazac 1)

2. Popunjen obrazac izjave (obrazac 2)

3. Uvjerenja o poreskoj registraciji (identifikacijski broj: ID broj i PDV broj ukoliko su PDV obveznici)

4. Dokaz o vlasništvu (izvod iz katastra - katastarska čestica)

5. Detaljan projekt ili program sa preciznim predmjerom za koji se traži sufinansiranje

6. Finansijski plan (budžet projekta) sa preciznim predmjerom radova

7. Preporuku kantonalnog resornog ministarstva ili lokalne zajednice s potvrdom o sufinansiranju (ukoliko podnosilac ima takvu preporuku)

 8. Elektronsku verziju obrasca prijave projekta i budžeta (CD ili flopy disk)

 

Važne napomene:

 • U koverti može biti samo jedan projekat, ako ima više projekata u jednoj koverti, aplikacija se odbacuje.

 • Da bi aplikant ušao u konkurenciju za odabir na javnom pozivu, mora ispuniti pravno-formalne i opće uvjete za učešće u javnom pozivu.

 • Svi dokumenti koji se predaju uz obrazac prijave projekta kao dokaz o ispunjavanju kriterija sudjelovanja iz ovog poziva, moraju biti originali ili ovjerene kopije, ne starije od tri mjeseca.

 • Dokumenti koji se šalju na javni poziv ne vraćaju se aplikantu.

 • Neadekvatno popunjene prijave i nekompletni zahtjevi neće se razmatrati.

 • Pravo sudjelovanja na javnom pozivu ostvamju aplikanti sa područja Federacije BiH.

 

IV.

 Vrednovanje projekata

Vrednovanje i rangiranje projekata pristiglih na javni poziv vršit će posebna komisija koju imenuje federalni ministar prostornog uređenja. Komisija razmatra projekte zaprimljene na osnovu javnog poziva, cijeni ispunjenost uvjeta i kriterija za odobravanje, te zapisnik s obrazloženom ocjenom i mišljenjem dostavlja federalnom ministru prostornog uređenja koji donosi konačnu odluku o korisnicima sredstava.

Rezultati javnog poziva o izboru korisnika sredstava bit će objavljeni na (www.fmpu.gov.ba).

Prije donošenja konačne odluke o odabiru Ministarstvo zadržava pravo od aplikanta zatražiti dodatna pojašnjenja projekta, kao i pravo odbijanja pristiglih projekata bez posebnog obrazloženja.

Proceduru za izbor najpovoljnijeg ponuđača na izvođenju radova u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama ("Službeni glasnik BiH", br: 49/04, 19/05, 52/05, 8/06, 26/06, 70/06, 12/09 i 60/10) provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja. Ugovor sa najpovoljnijim ponuđačem na izvođenju radova bit će potpisan tripartitno (odgovomo lice Ministarstva, odgovomo lice podnosioca prijave i izvođač).

 

V.

 Opće odredbe

Obrasci za prijavu po ovom javnom pozivu mogu se preuzeti na (www.fmpu.gov.ba).

Zahtjev za sudjelovanje s obaveznom dokumentacijom dostavlja se lično ili putem pošte na adresu Federalno ministarstvo prostornog uređenja, Marka Marulića br. 2, 71000 Sarajevo u zatvorenim kovertama sa naznakom "NE OTVARAJ - PRIJAVA NA JAVNI POZIV ZA UTOPLJAVANJE".

Javni poziv objavljuje se na (www.fmpu.gov.ba). u "Službenim novinama Federacije BiH" i dnevnom listu velikog tiraža

Rok za podnošenje zahtjeva je 30 dana od dana posljednjeg objavljivanja javnog poziva.

Zahtjevi s nepotpunom dokumentacijom, podneseni mimo roka i utvrđene forme, neće se razmatrati.

Sve dodatne informacije vezane za javni poziv mogu se dobiti svakim radnim danom putem telefona 033/726531 i 033/726 522.

 

Broj: 04-14-4-97-1/14

Sarajevo, 01.04. 2014. godine

 

MINISTAR

 mr. sci. Desnica Radivojević

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: