Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Javni poziv za prijavu investitora koji su vlasnici novoizgrađenih stanova u zgradama kolektivnog stanovanja na području Kantona Sarajevo i koji su zainteresovani da iste izdaju u zakup na period od 10 godina uz zaključivanje ugovora o zakupu uz obavezu kupoprodaje stana sa zakupcem

Izvor: Dnevni Avaz, 16.07.2014.

Bosna i Hercegovina

Federacija Bosne i Hercegovine

KANTON SARAJEVO

Ministarstvo stambene politike

 

Na osnovu tačke III Odluke o uslovima i načinu rješavanja stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana („Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 10/14) Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo raspisuje

 

JAVNI POZIV

za prijavu investitora koji su vlasnici novoizgrađenih stanova u zgradama

kolektivnog stanovanja na području Kantona Sarajevo i koji su zainteresovani

da iste izdaju u zakup na period od 10 godina uz zaključivanje ugovora o

zakupu uz obavezu kupoprodaje stana sa zakupcem

 

I - PREDMET JAVNOG POZIVA

Predmet javnog poziva je prikupljenje prijava, investitora koji su vlasnici novoizgrađenih stanova u zgradama kolektivnog stanovanja na području Kantona Sarajevo i koji su zainteresovani da iste izdaju u zakup na period od 10 godina uz zaključivanje notarski obrađenog ugovora o zakupu uz obavezu kupoprodaje stana sa zakupcem sa rang liste, koju u skladu sa Odlukom o kategoriji lica, uslovima i kriterijima za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana („Službene novine Kantona Sarajevo", broj: 22/14), utvrđuje Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo.

 

II - PRIJAVA NA JAVNI POZIV

Investitor je uz prijavu na javni poziv dužan navesti i dostaviti dokaze pojedinačno za svaku stambenu jedinicu i to:

a) Dokaz o vlasništvu stana (izvod iz zemljišnih knjiga, izvod iz knjige položenih ugovora ili odobrenje za građenje sa upotrebnom dozvolom);

b)Općinu, lokaciju i adresu stana (ovjerena izjava);

c) Spratnost stana (ovj erena izj ava);

d) Površinu stana (dokaz o etažiranju).

 

III - SPORAZUM MINISTARSTVA STAMBENE POLITIKE KANTONA SARAJEVO SA INVESTITOROM

1. Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo sa investitorom prijavljenim pojavnom pozivu zaključuje sporazum kojim se utvrđuje mjesečna zakupnina stana po m2, kupoprodajna cijena stana po isteku zakupa i obaveze investitora u slučaju raskida ugovora o zakupu i u slučaju da zakupac ne izvrši kupovinu stana po isteku zakupnog roka od 10 godina.

2. Mjesečna zakupnina se sastoji iz dijela naknade za korištenje stana i minimalnog dijela uplaćenog na ime kupoprodajne cijene stana.

3. Mjesečna zakupnina stana kao i kupoprodajna cijena stana po isteku zakupa stana po m2, se utvrđuje na osnovu položajne pogodnosti stana (lokacije), spratnosti i opremljenosti stana.

4. Sporazumom se utvrđuje da Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo i investitor u zavisnosti od tržišnih uslova, na godišnjem nivou, mogu izmjeniti visinu dijela mjesečne zakupnine na ime korištenja stana.

5. Na sporazum zaključen između Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo i investitora saglasnost daje Vlada Kantona Sarajevo.

 

IV - UGOVOR O ZAKUPU UZ OBAVEZU KUPOPRODAJE STANA

1. Ugovor o zakupu uz obavezu kupoprodaje stana koji zaključuje investitor sa kandidatom sa rang liste pored elemenata propisanih Zakonom o obligacionim odnosima, obavezno sadrži i odredbe o:

a) visini mjesečne zakupnine na ime naknade za korištenje stana u skladu sa sporazumom zaključenim između Ministarstva i investitora;

b) visini mjesečne naknade uplaćene na ime kupoprodajne cijene stana u skladu sa sporazumom;

c) kupoprodajnoj cijeni stana po isteku zakupa u skladu sa sporazumom;

d) mogućnosti uplate većeg iznosa dijela naknade na ime kupoprodajne cijene stana;

e) načinu plaćanja ostatka kupoprodajne cijene stana nakon isteka'zakupa.

 

2. Ugovorom se utvrđuje da su ugovorne strane saglasne da investitor može jednostrano raskinuti ugovor, samo u slučaju kada zakupac ne ispunjava obavezu plaćanja zakupnine na način i u roku propisanim ugovorom, i u tom slučaju ili u slučaju jednostranog raskida ugovora od strane zakupca, investitor zadržava sva sredstva uplaćena do dana raskida ugovora od strane zakupca, a sredstva uplaćena na ime podsticaja od strane Ministarstva, se prenose kao uplaćena sredstva za slijedećeg zakupca tog stana.

3. Ugovorom se utvrđuje daje investitor saglasan da se na osnovu potpisanog ugovora upiše predbilježba u zemljišnim knjigama odnosno u knjizi položenih ugovora.

 

V - SREDSTVA ZA PODSTICAJ RJEŠAVANJA STAMBENOG PITANJA MLADIH PUTEM ZAKUPA UZ OBAVEZU KUPOPRODAJE STANA

Ministarstvo stambene politike Kantona Sarajevo na ime podsticaja za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana obezbjeđuje sredstva u Budžetu Kantona Sarajevo i investitoru po zaključenju ugovora sa kandidatom sa rang liste uplaćuje iznos od 10% kupoprodajne cijene stana, a maksimalno 10.000,00 KM, taj iznos se uplaćuje na godišnjem nivou u deset jednakih godišnjih rata i uračunava se kao dio uplaćene kupoprodajne cijene stana

 

NAPOMENA:

Investitor je dužan uz prijavu koja sadrži adresu i kontakt telefon, predložiti visinu mjesečne zakupnine na ime naknade za korištenje stana, visinu mjesečne naknade koja će se uplaćivati na ime kupoprodajne cijene stana i kupoprodajnu cijenu stana, te dostaviti uredne dokaze o ispunjavanju uslova iz tačke II javnog poziva, u originalu ili ovjerene fotokopije dokumenata koji nisu stariji od trideset (30) dana.

Komisija imenovana od predstavnika Ministarstva i investitora će izvršiti uvid u stanje tehničke opremljenosti svakog stana iz prijave.

Zahtjevi se dostavljaju na adresu: Kanton Sarajevo, Ministarstvo stambene politike-Komisija za rješavanje stambenog pitanja mladih putem zakupa uz obavezu kupoprodaje stana, ulica Reisa Džemaludina CauŠevića broj 1. Sarajevo, u koverti na kojoj je potrebno staviti naznaku „Prijava na javni poziv za zakup- NE OTVARATI".

Javni poziv ostaje otvoren 30 dana od dana objavljivanja.

Sve dodatne informacije vezane za javni poziv mogu se dobiti na telefon 033-442-330.

Javni poziv se nalazi i na web stranici Kantona Sarajevo: www.ks.gov.ba kao i web stranici Ministarstva stambene politike Kantona Sarajevo http://msp.ks.gov.ba.

Prijave investitora koje su nepotpune Komisija će odbaciti.

 

MINISTAR

Čedomir Lukić

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: