Tražite informaciju iz privrede – na pravom ste mjestu

Paket Tender obuhvata sve objavljene tendere, javne nabavke, dodjele ugovora, javne pozive, odluke o pokretanju, licitacije, stečajeve/likvidacije, planove nabavki i slične informacije sa područja Bosne i Hercegovine.

Cijena paketa Tender na godišnjem nivou je 400 KM + PDV.

Prodaja starog otpadnog željeza, bakra i elektro motora

Izvor: Dnevni Avaz, 27.06.2013.

JP ELEKTROPRIVREDA BiH d.d. - Sarajevo

Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja "KAKANJ" d.o.o.-KakanJ

Broj: 77/13.

Kakanj, 26.06.2013. godine

 

Na osnovu člana 68. Statuta JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja „Kakanj" d.o.o. Kakanj, Uprava Društva donijela je Rješenje o prodaji - konačno zbrinjavanje neopasnog otpada za 2013. god. broj 7398/13. od 18.06.2013. godine, te shodno Uputstvu za otpis i rashodovanje stalnih sredstava broj: 207/11. od 07.01.2011. godine JP Elektroprivreda d.d. Sarajevo Zavisno društvo Rudnik mrkog uglja „Kakanj" d.o.o. Kakanj, objavljuje se:

 

JAVNI POZIV ZA PRIKUPLJANJE PONUDA

za prodaju - konačno zbrinjavanje neopasnog otpada putem postupka licitacije sistemom zatvorenih ponuda

I. Predmet spora

Predmet prodaje-konačnog zbrinjavanja neopasnog otpada izvršit će se u tri lota, s tim da svaki lot predstavlja poseban predmet prodaje i to:

1. Lot 1. - Staro otpadno željezo

2. Lot 2. - Stari otpadni bakar

3. Lot 3. - Stari otpadni elektro motori

II Kriteriji prodaja

Pravo učešća imaju sva pravna lica koja ispunjavaju uslove tehničke opremljenosti poslovnih prostora za obavljanje djelatnosti prikupljanja i skladištenja otpadnih materijala i sekundarnih sirovina što dokazuju rješenjem nadležnih kantonalnih minstarstava. Ponude se mogu dostaviti za jedan lot, više lotova ili sve lotove.

Zbog ozbiljnosti ponude kaucija za učešće za Lot 1. iznosi 5.000,00 KM, za Lot 2. iznosi 1.000,00 KM i Lot 3. iznosi 200,00 KM. Uplatu kaucije izvršiti na blagajni ZD RMU Kakanj, Po završetku natječaja kaucije se vraćaju ponuđačima koji nisu prošli na natječaju. U slučaju ponuđene iste jedinične cijene prednost se daje ponuđaču koji je ranije predao ponudu za javni oglas.

Zainteresovani ponuđači se moraju javiti radi preuzimanja dokumentacije po lotovima, uvjeta pod kojim će se vršiti bodovanje, te upoznavanj o načinu u uslovima preuzimanja otpada - sekundarnih sirovina. U slučaju da cijene po lotovima u prispjelim ponudama budu ispod tržišnih cijena ili ostali uslovi budu nezadovoljavajući, prodavač zadržava pravo da poništi javno prikupljanje ponuda bez obrazloženja.

III. Sadržaj ponude

1. Podaci o pravnom licu (fotokopija rješenja o upisu u sudski registar, ovjeren od strane nadležnog organa, ime ovlaštenog lica za zastupanje u postupku licitacije, adresa, broj telefona);

2. Broj LOT-a na koji se odnosi ponuda;

3. Dokaz o uplati depozita;

4. Popunjen Formular za ponudu po lotovima.

IV Dostava ponude

Ponude se dostavljaju na protokol ZD RMU Kakanj najkasnije do 04. 07. 2013. godine do 09:00 sati.

Ponuđene cijene su fiksne u roku trajanja od 90 dana od dana potpisivanja ugovora.

Ponuđene cijene se mogu korigovati po isteku 90 dana, a osnov za korekciju su izlicitirane cijene na dan licitacije kao i promjena cijene za 10% na berzi.

Ponude koje ne predviđaju avansno plaćanje neće se razmatrati.

Komisija za prodaju po prispjelim ponudama razmatra prispjele ponude, te Upravi Društva predlaže s kim će se potpisati ugovor o prodaji konačnom zbrinjavanju neopasnog otpada.

V Obaveze kupca

Ponuđač čija ponuda bude prihvaćena, odnosno kupac, dužan je pristupiti zaključivanju ugovora u roku od 7 dana od dana proglašenja pobjednikom licitacije.

Uplaćena kaucija iz djela II Kriteriji prodaje po lotovima se zadržava do potpisa ugovora i ispunjenja uslova o avansnom plaćanju.

VI Dan i mjesto održavanja licitacije

Javno otvaranje prispjelih ponuda izvršit će se 04.07.2013. godine u prostorijama komercijalne službe ZD RMU Kakanj sa početkom u 10:00 sati.

Sve ponude koje pristignu poslije naznačenog roka neće se uzeti u razmatranje.

VII Dodatne informacije

Zainteresovani ponuđači mogu izvršiti uvid u dio ponuđenog neopasnog otpada u dane 02. i 03.07. 2013. godine u terminu od 10:00 do 12:00 sati uz predhodnu najavu kod kontakt osoba. Kontakt osobe Mladen Glušac, dipl.ecc. 032 552 540, Zaimović Mirsad, ecc. 032 553 281.

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PODIJELI: