EK upozorila: Slovenija bi mogla ostati bez pola milijarde eura

17.09.2014. 12:03 / Izvor: Fena
EK upozorila: Slovenija bi mogla ostati bez pola milijarde eura

Ako u roku od dva mjeseca ne ukloni "ozbiljne sustavne pogreške" koje se zadnjih godina ponavljaju u raspisanim natječajima za već dobivena sredstva iz europskih fondova, Slovenija bi ove godine mogla ostati bez pola milijarde eura,

Ako u roku od dva mjeseca ne ukloni "ozbiljne sustavne pogreške" koje se zadnjih godina ponavljaju u raspisanim natječajima za već dobivena sredstva iz europskih fondova, Slovenija bi ove godine mogla ostati bez pola milijarde eura, a još toliko i iduće godine, piše u srijedu ljubljansko "Delo".

Europska komisija ovih je dana slovensku vladu obavijestila da će joj korištenje sredstava zamrznuti te da joj neće nadoknaditi sredstva iz europskog proračuna za programe prometne infrastrukture i okoliša zbog "ozbiljnih nedostataka pri upravljanju i sustavnom nadzoru" na natječajima za europska sredstva, piše vodeći slovenski list.

Ove je godine tako ugrožen povrat 322 milijuna eura ministarstvu za infrastrukturu i 207 milijuna eura ministarstvu za okoliš, a približno isto toliko moglo bi biti zamrznuto i za sljedeću godinu.

Bruxelles od Ljubljane zahtijeva da iz uvjeta u natječajima za europska sredstva izbaci odredbe po kojima izvođači i nadzorni organi u tim projektima mogu biti samo osobe registrirane pri slovenskoj inženjerskoj komori, što Europska komisija smatra teškim kršenjem europskih pravila jer se tako sudjelovanje na natječajima praktično omogućuje samo slovenskim državljanima, te traži da se popravi sustav kontrole.

Zbog istog problema Sloveniji su u ožujku ove godine već bila na nekoliko mjeseci zamrznuta europska sredstva, ali su onda, nakon slovenskih uvjeravanja da će se stvar riješiti, sredstva opet bila deblokirana.

Služba za razvoj i kohezijsku politiku slovenske vlade za sada odbija tvrdnje o diskriminatornosti slovenskih natječaja i govori da su potrebne samo manje korekcije u sustavu.

No, Slovenija će dio već odobrenih europskih sredstava sada očito morati vratiti ako se ne ostvare najave novog ministra financija u Cerarovoj vladi Dušana Mramora da će se izvesti temeljita promjena strukture korištenja sredstava iz europskih fondova koja će sljedećih godina zbog problema s proračunskim deficitom biti jedina razvojna sredstva, piše "Delo".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU