EU

Hajdaš Dončić: Preuranjene su priče o koridorima

28.08.2014. 10:55 / Izvor: Glas Srpske
Hajdaš Dončić: Preuranjene su priče o koridorima

Rekao je to u srijedu u emisiji HTV-a Hrvatska uživo ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja o monetizaciji autocesta i jadransko-jonskom pravcu koji zaobilazi Dubrovnik.

'Preuranjene su bilo kakve priče o potencijalnim koridorima, ali u budućnosti svakako, što je svakom logično tko se ne bavi dnevno političkim niskim emocijama, da buduči koridor ide kroz BiH isključivo iz ekonomskih razloga jer bi je kroz Hrvatsku trebalo graditi 70% na vijaduktima i tunelima, što je skupo i za što nećemo dobiti sufinanciranje iz fondova EU.' 

Rekao je to u srijedu u emisiji HTV-a Hrvatska uživo ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske Siniša Hajdaš Dončić odgovarajući na pitanja o monetizaciji autocesta i jadransko-jonskom pravcu koji zaobilazi Dubrovnik.

Tek 2050. godine  postoji mogućnost dovršenja te autoceste do granica s Crnom Gorom. Jadransko-jonska inicijativa, koju čine četiri zemlje članice EU-a i četiri zemlje koje žele u EU, imat će kao i dunavska inicijativa prioritet u različitim fondovima gdje će se moći financirati projektna dokumentacija. To sve još nije formalno odobreno od Komisije. Prije 2030. godine ne možemo očekivati konačan koridor jadransko-jonske autoceste. Porebne su godine za izradu studija predizvodljivosti, izvodljivosti, zaštite okoliša i druge te, nakon toga, procjena koja je dionica jeftinija i isplati li se uopće raditi u tome koridoru autocesta, pojasnio je Hajdaš Dončić.

Savjetnici koje je angažirala Vlada, razmatrali su tri moguća rješenja za postojeću mrežu autocesta. Zaključili su kako je jedino moguće rješenje koncesuiranje da bi se autoceste spasile od bankrota. Monetizacija nije pitanje za referendum to je poslovna odluka, rekao je, rekao je ministar.

Nakon što su iz Vlade ustvrdili da će se jug Hrvatske s ostatkom zemlje povezati preko Bosne i Hercegovine - trasom Jadransko-jonske autoceste - oglasio se priopćenjem i predsjednik Ivo Josipović. Smatra da apsolutni prioritet mora biti infrastrukturno povezivanje cijele zemlje. Poziva na zajedništvo u strateškim projektima, koji često nadilaze mandat jedne vlade. Zauzima se za izgradnju Pelješkog mosta i popratne cestovne infrastrukture.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU