EU

Neelie Kroes: Učinit ćemo Europu tržištem za mikro i nano elektroniku

26.02.2014. 08:31 / Izvor: Business.hr
Neelie Kroes: Učinit ćemo Europu tržištem za mikro i nano elektroniku

​EU bi mogla zauzeti i do 60 posto elektroničkog tržišta u nastajanju te udvostručiti gospodarsku vrijednost proizvodnje poluvodiča u Europi tijekom slijedećih 10 godina.

EU bi mogla zauzeti i do 60 posto elektroničkog tržišta u nastajanju te udvostručiti gospodarsku vrijednost proizvodnje poluvodiča u Europi tijekom slijedećih 10 godina. Sažetak je to plana koji su šefovi vodećih europskih poduzeća elektroničkog sektora prošlog tjedna predstavili europskoj povjerenici za digitalnu agendu Neelie Kroes.

Potpredsjednica EK-a Neelie Kroes je izjavila kako želi EU “u vozačkom sjedalu. Moja poruka je: učinit ćemo Europu tržištem za mikro i nano elektroniku.”

Jedanaest predstavnika europske elektroničke industrije sastavilo je, na zahtjev povjerenice Kroes, detaljni plan u kojem se od EU-a traži da do 2025. udvostruči proizvodnju u područjima gdje je europska industrija tradicionalno jaka –automobilskoj industriji, energetici, industrijskoj automatici i sigurnosti. Nova područja rasta trebalao bi biti “Internet stvari” (Internet of things) i razvoj pametnih tržišta, kao što su pametne kuće, mreže itd. Europska elektronička industrija trebala bi zadržati primat u mobilnim i bežičnim komunikacijskim sustavima te ostvariti projektirani rast od 20 posto na tim tržištima.

Grupa također predlaže inicijativu pod nazivom “Pametno sve za sve” kako bi se uspostavile zone izvrsnosti i centri za testiranje velikih projekata i novih tehnologija širom Europe.Europski sustav proizvodnje poluvodiča izravno zapošljava oko 250 tisuća ljudi, dok u cijelom lancu sudjeluje oko 2,5 milijuna ljudi. Mikro i nano elektroničke komponente i sustavi generiraju najmanje 10 posto europskog BDP-a, dok svjetska potražnja raste brzinom od 9 posto na godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU