Potpisan ugovor o nastavku radova na arheološkom lokalitetu At mejdan

04.10.2014. 09:22 / Izvor: Fena
Potpisan ugovor o nastavku radova na arheološkom lokalitetu At mejdan

Ugovor o radovima konzervacije i restauracije dijela arheološkog lokaliteta At mejdan - druga faza, potpisan je u petak u Sarajevu. Potpisivanjem ugovora vrijednog 174.000 KM započela je druga faza radova na ovom lokalitetu.

Ugovor o radovima konzervacije i restauracije dijela arheološkog lokaliteta At mejdan - druga faza, potpisan je u petak u Sarajevu.

Ugovor vrijedan 174.000 KM potpisali su izvršna direktorica Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS-a Valida Čelić- Čemerlić, načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić, i direktor firme "Neimari" Ramiz Mulaomerović.

 - Potpisivanjem ugovora započinjemo drugu fazu radova na ovom lokalitetu koji predstavlja značajnu historijsku tačku u području starog dijela Sarajeva - kazala je Čelić-Čemerlić.

 Istakla je da je At mejdan ostatak kompleksa koji je vezan za Bakr-babinu džamiju koja je izgrađena 1544. godine. Također je dodala da je tu izgrađen i mekteb, ali 1669. godine objekt je izgorio te je kompleks ponovo izgrađen.

- U drugoj polovini 17. stoljeća ovaj kompleks predstavlja bitan obrazovno-kulturni centar grada gdje su se okupljali najučeniji ljudi. Početkom 19. stoljeća, ovaj centar gubi na svojoj važnosti - kazala je.

Dolaskom Austrougarske 1878. godine, kazala je Čelić- Čemerlić, džamija se pretvara u vojno skladište nakon čega počinje da propada.

- Propadanje kompleksa završava se regulacijom rijeke Miljacke 1887. godine kada se ruši biblioteka. Prije početka Drugog svjetskog rata, džamija nestaje, ali sonarna arheološka istraživanja pokazuju da je kompleks očuvan - naglasila je.

Čelić-Čemerlić je istakla da druga faza radova predstavlja otkrivanje harema i kompletnih grobnih mjesta, konzervaciju i sanaciju ostataka Bakr-babine džamije i uspostavu kompletne infrastrukture za prezentaciju.

- Nakon izvođenja ove faze očekujemo da ćemo u slici grada imati afirmativan spomenik koji je urađen i prezentiran prema evropskim normama i standardima - zaključila je.

Načelnik Hadžibajrić kazao je da će radovi početi odmah nakon potpisivanja Ugovora te da se završetak može očekivati do kraja godine.

- Također, planiramo izgraditi i most te postaviti i određenu rasvjetu i iluminacije, a nadam se da će ovaj kompleks za turiste biti otvoren u decembru - zaključio je. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije