Trgovci sa Sirana ne žele izmjenu Urbanističkog projekta

16.01.2015. 12:31 / Izvor: eKapija.ba
Trgovci sa Sirana ne žele izmjenu Urbanističkog projekta

Predloženi projekt neprihvatljiv iz više razloga. Na jednom ovakvom kapitalnom projektu mora detaljno obrazložiti sve, kaže Džananović.

U velikoj sali Općine Centar Sarajevo jučer je održana javna tribina o inicijativi za izmjene i dopune Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano'', navodi se na internet stranici Općine Centar.

Na ovoj tribini odnosno zboru građana Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar'', osim predstavnika općinske Službe za prostorno uređenje i Općinskog vijeća Centar, prisustvovalo je stotinjak korisnika trgovki na pijaci Sirano i stanara okolnih zgrada. Javnu tribinu vodio je Dževad Jusić, predsjednik Savjeta Mjesne zajednice ''Trg oslobođenja-Centar''. Inicijativu za izmjenu i dopunu Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano'' podnijela je firma "Exclusive" d.o.o. Sarajevo koja je namjeravala izgraditi poslovno-stambeni kompleks sa podzemnom javnom garažom na prostoru današnje pijace, ali na zboru se od predstavnika investitora niko nije pojavio. Prisutni na ovom skupu su jednoglasno odbili bilo kakve izmjene i dopune Urbanističkog projekta ''Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano'', a zaključak sa tribine bit će proslijeđen Općinskom vijeću Centar.

Zijad Škamo, direktor firme BOOC (čiji su osnivači boračka udruženja Općine Centar) koja upravlja navedenim lokalitetom, kazao je da je održao sastanak sa predstavnicima korisnika poslovnih prostora, te da je zaključeno da je predloženi projekt neprihvatljiv iz više razloga.

"Ovo pitanje je previše kompleksno i nemoguće ga je riješiti na ovakvim sjednicama. Imali smo sastanak sa predstavnicima korisnika poslovnih prostora i Skupština BOOC-a je prihvatila taj dogovor. Smatramo da je ovo životno pitanje, a ne izmjena plana i ovdje dolazi u pitanje egzistencija 120 korisnika poslovnih prostora i njihovih porodica. Zato smatramo da je u ovom trenutku projekt teško ili nemoguće izvesti. Prema socijalnoj karti, niko od ovih ljudi ne bi preživio ni šest mjeseci, a pogotovo dvije godine da ništa ne radi. Ako neko želi da to riješi, ne smije ostaviti ove ljude ni dana bez posla. Za ovo pitanje mora se naći partnerski odnos između Općine, BOOC-a i korisnika i takvo rješenje mora zadovoljiti sve strane. Ukoliko nema takvog rješenja, onda sve ostaje kako jeste do daljnjeg", naglasio je Škamo.

Mesud Džananović, jedan od korisnika poslovnog prostora na Siranu, kazao je da se na jednom ovakvom kapitalnom projektu mora detaljno obrazložiti sve, a s obzirom na to da niko od predstavnika investitora nije došao, građani to smatraju odustajanjem od podnijete inicijative.

"Na ovakvom projektu mora se ljudima objasniti sve, pa i vrijeme do kada se izgradnja namjerava završiti. Ova priča se mora završiti na nivou Vijeća. Mi se ne slažemo sa bilo kakvim izmjenama i promjenama Urbanističkog projekta 'Kvadrant Sirano-Lokalitet Sirano'", istakao je Džananović.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije