USK: Projektima energetske efikasnosti do ušteda u budžetu

03.09.2014. 10:41 / Izvor: Fena
USK: Projektima energetske efikasnosti do ušteda u budžetu

Ostvaren je prvi korak u implementaciji Studije o energetskoj efikasnosti javnih objekata u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Ostvaren je prvi korak u implementaciji Studije o energetskoj efikasnosti javnih objekata u Unsko-sanskom kantonu (USK).

Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a, zajedno sa UNDP-om izradilo je detaljne energetske preglede za 15 objekata.

"Ovo je tek prvi u nizu projekata, koji bi u konačnici trebali dovesti do ogromnih ušteda u budžetu na svim nivoima", kazala je resorna ministrica Sinha Kurbegović.

Vrijednost projekta je 200.000 KM, a u jednakim iznosima finansiraju ga UNDP i resorno ministarstvo.

Koristiti električnu energiju, a istovremeno ostvarivati uštede, suština je Studije o energetskoj efikasnosti. Ovaj efekt postiže se tzv. utopljavanjem, što je već učinjeno na nekoliko objekata.

U planu je da se što veći broj institucija, zdravstvenih ustanova, vrtića, škola, sudova i policijskih uprava uvrsti u ovaj projekt.

"Izrada Plana omogućit će korisnicima, odnosno vlasnicima objekata da apliciraju kod domaćih, ali i stranih organizacija", izjavio je Siniša Rodić, projekt menadžer pri UNDP-u.

U prvom krugu urađeni su energetski pregledi za sedam škola, tri vrtića, tri policijske uprave, Kantonalnu bolnicu i jedan dom zdravlja.

Važno je naglasiti da je USK prvi u BiH u kojem se provode i očekuju rezultati energetske efikasnosti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Investicije