Analiza DEP-a: Potrebno razvijati i nebankarske sfere financijskog tržišta

29.08.2014. 16:12 / Izvor: eKapija.ba
Analiza DEP-a: Potrebno razvijati i nebankarske sfere financijskog tržišta

Prema Izvještaju o razvoju BiH bankarski sektor je nakon tri godine u 2013. ponovo poslovao s negativnim financijskim rezultatom koji je iznosio ‐25,2 mil. KM.

U godišnjem "Izvještaju o razvoju BiH u 2013." Direkcija za ekonomsko planiranje (DEP) navodi da je bankarski sektor najrazvijeniji i najznačajniji dio finansijskog tržišta u BiH, a to pokrepljuje i podatak da je aktiva bankarskog sektora u 2013. godini činila 87% ukupne aktive financijskog sektora.

Prema Izvještaju o razvoju BiH bankarski sektor je nakon tri godine u 2013. ponovo poslovao s negativnim financijskim rezultatom koji je iznosio ‐25,2 mil. KM.

Slaba kreditna aktivnost, praćena povećanjem nekvalitetnih kredita u kreditnom portfoliju uzrok lošeg poslovanja u  2013. godini. Slaba kreditna aktivnost odraz je i slabe potražnje s jedne strane, i rigidnosti banaka s  druge strane, navodi se u izještaju o razvoju BiH.

Bilansna suma bankarskog sektora na kraju 2013. godine iznosila je 23,5 mlrd. KM i veća je u odnosu  na 2012. godinu za 5%. Na strani aktive zabilježen je rast rezervi i strane aktive, kao i skroman rast  kredita. S druge strane, na strani pasive rast bilježe sve stavke izuzev depozita centralne vlade, kredita i strane pasive. U 2013. godini bh. bankarski sektor održao je adekvatan nivo kapitala. Adekvatnost kapitala bh. bankarskog sektora iznad je zakonski propisanog minimuma i iznosila je 16,6%.

Jedna od problema, na koji je i sam bankarski sektor ranije upozoravao je, naplata potraživanja. Ovo je problem zadnjih nekoliko godina što se odrazilo i na kvalitetu kreditnog portfolija koja se pogoršala u 2013. godini.

''Nekvalitetni krediti povećali su svoj udjel u ukupnim kreditima plasiranih fizičkim i pravnim osobama za 1,9  postotnih bodova. U 2013. godini su u entitetima nastavljene aktivnosti na implementaciji Strategije za uvođenje  Međunarodnog sporazuma za mjerenje kapitala i  standardima kapitala koja predstavlja opći okvir za primjenu međunarodnih standarda za upravljanje rizicima i kapitalom banaka'', navodi se u izvještaju.

Ukupni krediti u 2013. godini iznosili su 16,4 mlrd. KM i veći su 3% g/g. Sektorska struktura kredita nije se bitnije mijenjala u odnosu na prethodnu godinu, pa tako krediti plasirani sektoru nefinansijskih preduzeća i sektoru stanovništva čine 94% ukupno plasiranih kredita.

Krediti sektoru nefinancijskih poduzeća bilježe rast od 1,6% g/g što predstavlja usporavanje od 2,7 postotnih  bodova u odnosu na prethodnu godinu. Na kraju  2013. godine krediti plasirani ovom sektoru iznosili su  8,4 mlrd. KM. U istom razdoblju krediti plasirani  sektoru stanovništva iznosili su 7,1 mlrd. KM i veći su  u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 3,9%. Za  razliku od kredita nefinancijskim poduzećima, krediti  ovom sektoru bilježe nešto brži rast u odnosu na  2012. godinu (2,6 postotnih bodova). Krediti općoj  vladi bilježe nastavak usporavanja rasta iz prošle  godine (22,6 postotnih bodova). Na kraju 2013. godine krediti plasirani ovom sektoru iznosili su 902,9  mil. KM, a stopa rasta 9,2% g/g.

Iz DEP-a ističu da je potrebno razvijati ponudu i drugih bankarskih proizvoda, osim tradicionalnog prikupljanja depozita i plasiranja kredita, te razvijati nebankarske sfere financijskog tržišta, kao i razvijati jedinstvenu platformu za reguliranje i nadzor nebankarskog i bankarskog financijskog tršišta.

Prognoze u Ekonomskom fiskalnom priogramu za BiH za 2014., koje su radile nadležene institucije u BiH, predviđaju da će u ovoj godini biti prisutan manji rast krajnje potrošnje, investicija kao i vanjskotrgovinske razmjene zbog oporavka glavnih  bh. vanjskotrgovinskih partnera u 2014. godini, te da će to imati pozitivan, ali skroman učinak na kreditnu  aktivnost banaka.

Prema tom dokumentu do kraja ove godine mogili bi očekivati rast ukupnih kredita od oko 5% g/g. Na  strani depozita, najveći utjecaj, smatraju,  imat će ponašanje sektora stanovništva, a koji prvenstveno ovisi od kretanja na tržištu rada.

Budući da se u ovoj godini očekivao prestanak negativnih kretanja  na tržištu rada, ali ne i značajno poboljšanje u odnosu na 2013. godinu, i ponašanje sektora  stanovništva bi moglo biti slično kao i u 2013. godini što bi u konačnici dovelo i do sličnog rasta  depozita ovog sektora, pa tako i ukupnih depozita. Stopa rast ukupnih depozita u 2014. godini  mogla bi se kretati oko 5% - 6% g/g, navodi se u Ekonomskom fiskalnom priogramu za BiH za 2014.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital