Barš: Agencija nije pravosudna institucija

25.02.2014. 08:00 / Izvor: eKapija.ba
Barš: Agencija nije pravosudna institucija

Povodom protesta koji su jučer održani ispred Agencije za bankarstvo FBiH, direktor Zlatko Barš izjavio je, osvrćući se na parolu udruženja "Švicarac" da Agencija kao regulatorna i supervizorska institucija.

Povodom protesta koji su jučer održani ispred Agencije za bankarstvo FBiH, direktor Zlatko Barš izjavio je, osvrćući se na parolu udruženja "Švicarac" da "na demonstracije idu da izbore ono što im po zakonu i ustavu ove države pripada", da Agencija kao regulatorna i supervizorska institucija niti jednom građaninu ili članu tog udruženja ne osporava prava koja mu pripadaju zakonom i ustavom.

On je istakao da je osnovna zadaća Agencije unapređenje i održavanje stabilnosti i sigurnosti financijskog sustava u korist naše zemlje i svih njenih građana, te primjena i nadzor nad primjenom zakonskih i podzakonskih akata.

Također, naveo je da je zadaća i odgovornost Agencije da osigura stabilnost bankarskog sustava u cilju zaštite štediša i ostalih deponenata koji su svoj novac povjerili banci, a sve to s aspekta ispunjavanja zakonskih zahtjeva za kapitalom, likvidnošću te pravovremenim preveniranjem rizika koji banke imaju u svom poslovanju.

"Agencija nije pravosudna institucija niti može presuđivati u sporovima između banke i klijenta", naglasio je Barš.

On tvrdi da mu je zahtjev Udruženja za "neuslovnom i automatskom primjenom federalnog zakona za korisnike kredita iz Federacije BiH a koji imaju kredite iskazane u nezakonitoj CHF valuti" nejasan, ali pretpostavlja da pod neimenovanim "federalnim zakonom" misle na Zakon o deviznom poslovanju posebno, stari ali i novi.

"Stav je Agencije da su se i po starom i po novom Zakonu o deviznom poslovanju mogli ugovarati krediti u stranoj valuti, jer su puštani i naplaćivani u domaćoj valuti. Ukoliko se ovaj zahtjev odnosi na Zakon o zaštiti korisnika financijskih usluga, on je u parlamentarnoj proceduri, odnosno još uvijek nije ni stupio na snagu i kao takav ne može se ni primjenjivati kako stoji u zahtjevu Udruženja", rekao je Barš.

Dodao je da, osim toga, taj zakon predviđa zaštitu korisnika financijskih usluga - fizičkih osoba, koji kredite koriste u svrhe koje nisu namijenjene njihovoj poslovnoj ili drugoj komercijalnoj djelatnosti i koji ne prelaze iznos od 400 KM do 150.000 KM, a koliko mu je poznato ima korisnika kredita izraženih u CHF valuti, odnosno članova udruženja "Švicarac", koji ne spadaju u tu kategoriju korisnika financijskih usluga.

Za zahtjev za "usaglašavanjem marže i euribora za korisnike kredita koji imaju kredite vezane za euribor" Barš kaže da je teško pogoditi što se zaista misli pod ovim usuglašavanjem, ali da je stav Agencije da banke moraju poštivati ugovorne odredbe, ali da Agencija ne može rješavati sporove između stranaka oko primjene ugovora.

"Agencija nije pravosudna institucija, ali će od institucija koje nadzire zahtijevati da striktno provode pravomoćne presude. Isto tako smo bankama preporučivali da klijente upoznaju sa svim rizicima s kojima se mogu susresti u kreditnim odnosima s bankom", pojasnio je Barš.

Tvrdi da su, u konkretnom slučaju za kredite vezane za CHF, u okviru Stalnog odbora za financijsku stabilnost dali i preporuke banci kako bi zaštitili klijente od nekontroliranog rasta CHF-a, a kasnije su preporučivali banci da podijeli rizike s klijentima i smanji im troškove u vidu smanjenja kamatnih stopa i ostalih olakšica.

"Znači rekao sam preporučili, jer nemamo zakonsku osnovu da to i naložimo, pošto je poslovna politika stvar i odgovornost svake banke i njenog menadžmenta", potcrtao je Barš.

Zahtjev za "neopozivom ostavka direktora agencije Zlatka Barša" smatra neutemeljenim i ne vidi niti jedan valjan razlog zbog kojeg bi trebao dati ostavku.

Barš navodi na zahtjev za "neopozivom ostavkom režisera ovih kredita Petra Jurčića predsjednika nadzornog odbora Razvojne banke" ne mogu utjecati jer Agencija nije institucija koja može utjecati na bilo čiju ostavku.

"Također, dužan sam napomenuti i to da Jurčića Agencija nije ni imenovala za predsjednika nadzornog odbora Razvojne banke, jer je to u nadležnosti Vlade FBiH. Dakle, ovaj zahtjev Udruženje treba obrazložiti i uputiti osobno na adresu Petra Jurčića, odnosno Vlade FBiH", rekao je Barš.

Na zahtjev za "neopozivom ostavkom svih uposlenih po rodbinsko-političkoj liniji u Agenciji za bankarstvo" Barš odgovara pitanjem: "Zar se zaista misli da nečije dijete, bračni drug ili rod ne smije raditi u Agenciji ako ispunjava sve uvjete i zaposlen je u skladu sa zakonom i internim procedurama?!"

On naglašava da su zaposlenici Agencije ispunjavali sve zakonom propisane uvjete, posjedujući prije svega stručnost i nepristranost u obavljanju datih zadataka i da je to jedan od glavnih razloga zašto i jesu u radnom odnosu u toj instituciji.

"Prilikom upošljavanja komisija za odabir je na osnovu navedenih karakteristika procjenjivala kandidate i odlučivala o njihovom odabiru, a ne na osnovu rodbinsko-političkih linija kako se spominje u zahtjevu Udruženja. Kao direktor ove institucije koja broji vioše od 90 zaposlenih mogu izraziti zadovoljstvo učinkom i doprinosom svakog zaposlenog. Upravo zahvaljujući zaposlenima Agencija već 17 godina utječe na stvaranje i održavanje jakog i stabilnog financijskog sustava pod njenim nadzorom", kazao je Barš.

O zahtjevu za "iznošenje u javnost nedavno utvrđenih nepravilnosti od strane financijske policije koje su utvrđene u nedavnoj kontroli u Agenciji za bankarstvo" Barš tvrdi da nije upoznat da su utvrđene bilo kakve nepravilnosti u radu Agencije i samim time ne može ništa ni iznijeti u javnost.

On navodi da se slaže sa zahtjevom za "podnošenje i procesuiranje svih odgovornih i u kriminal i pljačku upetljanih po nalazima financijske policije" ukoliko zaista nalazi financijske policije ukazuju na neke kriminalne radnje.

Barš je iz zahtjeva za "oduzimanje licence za rad Hypo banci" shvatio da Udruženje traži ukidanje dozvole za rad toj banci upravo zbog sudskih sporova koje Udruženje vodi s njom, ali kaže da Udruženje treba znati da je Agencija u okviru svoje nadležnosti u konkretnom slučaju obavezala Banku da izdvoji i održava sredstva rezervi za slučaj da sporove izgubi, a u svrhu otklanjanja rizika za poslovanje Banke i za osiguranja sredstva za isplate klijenata.

"Agencija za bankarstvo ukida dozvolu za rad bankama na osnovu Zakona o bankama, odnosno ukoliko banka ne ispunjava zakonom propisane uvjete i minimume za obavljanje bankarskih poslova, a sve na osnovu detaljne i stručne procjene. Sve dok Hypo banka posluje sukladno zakonskim i podzakonskim aktima, odnosno dok je stabilna, likvidna, i dok je adekvatnost i stopa adekvatnosti kapitala iznad zakonski propisanog minimuma, Agencija nema razloge za oduzimanje licence ovoj Banci", pojasnio je Barš.

Za zahtjev za "automatskom i neuslovnom primjenom nedavno donesenog Zakona o zaštiti žiranata od strane svih banaka u BiH" Barš je rekao da je taj zakon nedavno stupio na snagu i da će Agencija sukladno svojim nadležnostima primjenjivati i nadzirati primjenu Zakona u financijskim institucijama koje su pod njenim nadzorom.

"Agencija će shodno ovom Zakonu do konca idućeg mjeseca donijeti i objaviti podzakonske akte potrebne za njegovu primjenu, a od Parlamenta je zatražila tumačenje određenih nejasnih i nedorečenih odredbi Zakona, prije svega vezano za retroaktivnu primjenu. Agencija podržava svako zakonsko reguliranje koje vodi ka rješavanju uočenog problema i pratit ćemo provedbu Zakona putem naših redovnih off site i on site kontrola u institucijama koje nadziremo", istakao je Barš.

Za zahtjev za "donošenje pravosnažnih presuda na Kantonalnom Sudu u Mostaru, pridržavajući se strogo slova Zakona" navodi kako imaju puno razumijevanje za probleme s kojima se susreću korisnici ovih kredita, ali ponavlja da Agencija nije nadležna za vođenje i presuđivanje u sporovima iz ugovornih odnosa između banke i klijenta, kao i za utvrđivanje štete i naknade štete iz tih odnosa, te ne može utjecati na donošenje pravosnažnih presuda suda.

Na zahtjev za "automatsko prestajanje lobiranja od strane Hypo banke i Agencije za bankarstvo koje ovih dana vrše na pravosudne institucije u Mostaru", Barš je odgovorio da Agencija nije vršila nikakvo lobiranje niti na jednu pravosudnu instituciju, pa tako ni na institucije u Mostaru.

"Ako je Udruženje ili bilo tko drugi u posjedu dokaza o lobiranju neka ga dostave Agenciji i drugim nadležnim institucijama. Naša poslovna etika i Zakon o Agenciji nam ne dozvoljava bilo kakvo lobiranje ili naklonost nekoj instituciji, te pravnom ili fizičkom subjektu. Vjerujem u rad svih pravosudnih institucija u našoj državi i u njihovu nepristranost, te sam uvjeren da će donesene pravosudne odluke imati zakonsko uporište, a ponavljam Agencija će sukladno ovlastima iste provoditi i nadzirati provedbu", rekao je Barš, saopćeno je iz Agencije za bankarstvo FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital