Euro i dalje jača, američke dionice rastu

24.02.2014. 17:00 / Izvor: Fena
Euro i dalje jača, američke dionice rastu

Jedino što treba spomenuti su nešto lošiji od planiranih pokazatelji poslovnog povjerenja u Europi. No, čak ni to nije spriječilo euro u daljnjem jačanju u odnosu na američki dolar ali i sve ostale valute

Prošlog tjedna nije bilo mnogo vijesti koje su imale utjecaj na kretanje vrijednosti valuta.

Jedino što treba spomenuti su nešto lošiji od planiranih pokazatelji poslovnog povjerenja u Europi. No, čak ni to nije spriječilo euro u daljnjem jačanju u odnosu na američki dolar ali i sve ostale valute.

Jačanje nije bilo značajno, ali se tečaj EUR/USD približio vrhu dosegnutom pred kraj prošle godine i trenutno iznosi 1,3730.

U nedjelju je čak i inače rezervirani čelnik Europske centralne banke Mario Draghi izjavio da ako inflacija nastavi padati, ECB će morati poduzeti nešto da je podigne jer inflacija u Eurozoni trenutno iznosi samo 0,8 posto što da daleko ispod željene stope inflacije.

Budući da bi bilo kakva mjera imala negativan utjecaj na vrijednost eura, možda je na taj način htio poručiti da bi i on htio da euro oslabi.

Ostale valute su blago oslabile u odnosu na američki dolar u tijeku prošlog tjedna dok su američke i njemačke dionice i dalje vrlo visoko, blizu rekordnih razina dosegnutih prije otprilike mjesec dana.

Cijena zlata, srebra i nafte, kojima je također moguće trgovati preko Admiral Marketsa, isto raste. Od početka godine vrijednost zlata je porasla 11 posto a srebra 13 posto, dok je cijena nafte na početku godine prvo pala oko 7 posto, te nakon toga porasla čak 12 posto u mjesec dana.

Za ovaj tjedan nema mnogo najavljenih vijesti koje bi mogle imati značaj utjecaj na financijska tržišta pa će investitori u miru moći procijeniti da li cijene pojedinih instrumenata imaju realnu pologu u generalnoj situaciji u razvijenim gospodarstvima.

Od najavljenih vijesti spomenuti treba izlazak podatka o američkom BDP-u u prethodnom kvartalu, a očekuje se da je rast iznosio 2,6 posto o čemu za sada Europa može samo sanjati.

Dionice već nekoliko godina skoro pa bez predaha rastu, te se može očekivati da će prije ili kasnije doći barem do blaže korekcije od 10 do 15 posto. Takvu korekciju može pokrenuti nekoliko loših vijesti koje bi se, nakon dugog perioda optimizma, vrlo lako mogle pojaviti.

Kada su u pitanju valute, u fokusu je euro, koji je i dalje poprilično visoko, te bi bilo logično da oslabi u odnosu na dolar. Kao i kod dionica, nekoliko loših vijesti bi mogle dovesti do značajnije korekcije te bi EUR/USD u narednim mjesecima mogao lako pasti na 1,3500 a možda i nastaviti padati prema 1,3000, objavio je Admiral Markets.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital