Četvrti bh. kongres o cestama 18. i 19. septembra u Sarajevu

17.09.2014. 10:44 / Izvor: eKapija.ba
Četvrti bh. kongres o cestama 18. i 19. septembra u Sarajevu

Četvrti bh. kongres o cestama ima za cilj da stvori putokaze za nove strategije razvoja cestovne infrastrukture, ukaže na nova moguća tehnička rješenja, upozna državne institucije o stavovima stručnjaka.

Udruženje konsultanata inženjera BiH (UKIBiH) uz podršku Vijeća za regionalnu saradnju (RCC - Regional Cooperation Council) i uz pokroviteljstvo Ministarstva transporta i komunikacija BiH organizira 4. bh. kongres o cestama 18. i 19. septembra u poslovnom centru UNITIC u Sarajevu.

Četvrti bh. kongres o cestama ima za cilj da stvori putokaze za nove strategije razvoja cestovne infrastrukture, ukaže na nova moguća tehnička rješenja, upozna državne institucije o stavovima stručnjaka, te stvori odgovorniji odnos prema održivom razvoju cestovnog transportnog sistema.

Teme kongresa pokrivaju oblasti koje su aktuelne u regiji: strateško interregionalno planiranje cestovnog transportnog sistema; prezentacija novih projekata, smjernica u planiranju i projektovanju, optimizacija rješenja; iskustva u građenju i održavanju cesta, kontrole kvaliteta, upravljanja projektima; legislativa i tehničke mjere u povećanju bezbjednosti saobraćaja; finansiranje gradnje i održavanje cestovne infrastrukture; zaštita okoliša; upravljanje cestama.

Pripreme kongresa trajale su godinu dana. Značajnu podršku u ovom procesu UKIBiH je imao od Vijeća za regionalnu saradnju, nositelja Strategije jugoistočne Evrope 2020 (SEE2020), koja posebnu pažnju pridaje dimenziji transporta u okviru strategijskog stuba održivog rasta.

"SEE 2020 Strategija je dokument koji odražava stav svih vlada u Jugoistočnoj Evropi i koji ima za cilj postizanje nivoa socioekonomskog rasta neophodnog za unapređenje prosperiteta građana te olakšanje integracija u EU. Transportna infrastruktura je jedna od baza održivog razvoja države, regije, lokalne zajednice. Bosna i Hercegovina kao i većina zemalja jugoistočne Evrope je u fazi pripreme ili realizacije velikih infrastrukturnih cestovnih projekata, kao i niza projekata koji se odnose na upravljanje cestovnom infrastrukturom", ističe, Ešref Gačanin, Predsjednik UKI BiH.

Na kongresu će učestvovati predstavnici deset evropskih država. U okviru kongresa bit će održan okrugli sto o temi Jadransko-jonska autocesta (JJAC) koja je bila i predmetom pripremnih razgovora za Berlinsku konferenciju održanu 28. augusta.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave