Generalna skupština Mreže lokalnih vlasti jugoistočne Evrope u Sarajevu

10.04.2014. 08:50 / Izvor: eKapija.ba
Generalna skupština Mreže lokalnih vlasti jugoistočne Evrope u Sarajevu

Skupština će okupiti oko 100 gradonačelnika - predstavnika asocijacija lokalnih vlasti iz 12 država jugoistočne Evrope koje predstavljaju više od 4.000 jedinica lokalne samouprave i oko 80 miliona građana.

Generalna skupština Mreže lokalnih vlasti jugoistočne Evrope ''NALAS'' bit će održana u četvrtak i petak u Sarajevu.

Kako je saopćio Savez općina i gradova Federacije BiH, Skupština će okupiti oko 100 gradonačelnika - predstavnika asocijacija lokalnih vlasti iz 12 država jugoistočne Evrope koje predstavljaju više od 4.000 jedinica lokalne samouprave i oko 80 miliona građana. 

Pored predstavnika lokalnog nivoa, učešće će uzeti i brojni visoki politički dužnosnici, predstavnici međunarodne zajednice i mnogi drugi ugledni gosti iz zemlje i inostranstva. 

NALAS mreža je osnovana 2001. godine, uz podršku Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope, Pakta stabilnosti jugoistočne Evrope i Vijeća Evrope. Aktivno promovira decentralizaciju i partnerstvo s višim nivoima vlasti, uzimajući u obzir lokalnu samoupravu kao ključni faktor u ovom procesu. NALAS pomaže pri izgradnji partnerstava u svrhu stabilizacije regiona, te pruža podršku u procesu evropskih integracija zemalja regije. 

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je jedan od osnivača NALAS-a, te aktivan učesnik u svim programskim aktivnostima putem svojih predstavnika. 


 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave