Seminar: Pisanje projekata za EU fondove

02.10.2014. 10:37 / Izvor: eKapija.ba
Seminar: Pisanje projekata za EU fondove

Imate ideju, a ne znate, kako krenuti? Da li znate da trenutno nedostaje stručnjaka za pisanje i vođenje projekata koji se finansiraju iz domaćih i stranih fondova? Kome se obratiti za apliciranje na sredstva? Želite li učiti na osnovu praktičnih primjera i projekata koji su već odobreni?

Seminar: Pisanje projekata za EU fondove

Datum: 21.-22.10.2014.

Mjesto: Osijek , R.Hrvatska

Organizator: Business-Educa d.o.o.Centar za edukaciju i poslovno savjetovanje

Kontakt  osoba: Nadira Duraković

e-mail: business.educa@gmail.com, info@businesseduca.com

www.businesseduca.com

Rok za prijavu je 16.10.2014.

Imate ideju, a ne  znate,  kako  krenuti? Da li  znate da trenutno nedostaje  stručnjaka za pisanje i vođenje projekata koji se finansiraju iz domaćih i stranih fondova? Kome se  obratiti  za  apliciranje  na  sredstva?  Želite li učiti  na osnovu praktičnih  primjera i projekata koji  su već odobreni? Šta pisati, a šta izbjegavati prilikom apliciranja projektnog prijedloga? Želite li razmijeniti mišljenja sa onima kojima su već odobreni.

Svake godine EU stavlja na raspolaganje više desetina miliona eura za finansiranje projekata.  Apliciranje  za  sredstva  iz  EU  fondova  je  složen proces i finansijska sredstva  se  isključivo  dodeljuju  za  unaprijed  isplanirane  i  razrađene  programe/projekte  na  osnovu  definisanih  tenderskih  procedura,  visokih  kriterija  evaluacije i veliku  konkurenciju.  Plan  i  priprema  prijedloga  projekta  i projektne  dokumentacije, predlaganje  projekta i koordinacija  sprovođenja,  zahtjevaju  posjedovanje  stručnih vještina iz oblasti upravljanja projektima, pravilima i  smjernicama Evropske  komisije za  pripremu  projektnih  prijedloga  za  EU  programe.  U  obzir  dolaze  projekti  širokog spektra  djelatnosti  od  strane  najrazličitijih  organizacija  -  omladinskih,  studentskih, nevladinih, privrednih društava, malih i srednjih poduzeća, velikih firmi, preko naučnih instituta, do  socijalnih i  kulturnih ustanova. Odgovore na sva pitanja, možete dobiti na ovom seminaru.

Koristi za polaznike:

Saznajte  tehnike  uspješnog  pisanja  projektnih  prijedloga  i  vođenja  projekata.  Na dvodnevnom  seminaru,  radiće  se  na  osnovu  primjera  već  odobrenih  projekata,  od trenera koji iza sebe ima veliko iskustvo u pisanju, vođenju i implementaciji projekata, te autora knjige o pisanju projektnih prijedloga. Takođe, svi polaznici će imati priliku da kroz bonus temu saznaju koji su to fondovi otvoreni u narednom periodu, te gdje mogu aplicirati za sredstva.  Glavni  cilj  seminara  je  obučiti  polaznike  za pripremu projekata koji će biti  prihvatljivi za programe, koji  zadovoljavaju  stroge formalne kriterije  koje postavljaju investitori i donatori. Polaznici će tokom edukacije razrađivati i pripremati svoje projekte, te naučiti na koji je način potrebno razmišljati i što uzeti u obzir prilikom planiranja. Takođe, radiće se na osnovu do sada odobrenih projekata. Na ovom treningu moći ćete da inovirate postojeća, kao i da steknete nova znanja za pisanje projekata, a u skladu sa kriterijumima za najviše ocjene donatora.

Sadržaj seminara

- Jasno definisanje problema koji se želi riješiti

- Analiza unutrašnjeg i vanjskog okruženja i kreiranje SWOT matrice

- Izrada logičkog okvira (LFM matrica)

- Upoznavanje sa PADOR-om i upis u PADOR 

- Konkretni primjeri uspješno provedenih projekata

- Kreiranje finansijske projekcije prilagođene zahtjevima investitora

- Pravila finansiranja i izrade budžeta projektnih prijedloga (praktičan i teorijski rad)

- Šta uključuju partnerstva u izradi projekata?

- Upoznavanje sa programom “HORIZON 2020“

- Važne napomene o tome šta treba uzeti u obzir prilikom planiranja projekata

- Uspješne priče iz prakse

SEMINAR NAMJENJEN

Malim i srednji poduzećima, poduzetnicima, menadžerima u javnim preduzećima, zaposlenim u javnom sektoru, udruženjima i fonadacijama (NVO-ima),  državnoj administraciji rukovodiocima svih nivoa, šefovima organizacionih jedinica i odjela, potencijalnim poduzetnicima, voditeljima projekata u NVO-ima

Metode rada:

Individualni i timski rad kroz razmjenu iskustava i stjecanja novih znanja i vještina,radionice,simulacije i kroz igranje uloga nastojimo uključiti sve polaznike u interaktivnost rada, te praktičnim primjerima doći do zajedničkih rješenja koja ćete moći primjeniti u svojim organizacijama.

Predavač: Almir Paočić, dipl.oec. i  gost predavač iz Hrvatske Mijo Rončević,dipl.oec.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave