Norveški muzej pristao vratiti opljačkanu sliku Henryja Matissea

23.03.2014. 15:23 / Izvor: Fena
Norveški muzej pristao vratiti opljačkanu sliku Henryja Matissea

Norveški muzej u petak je pristao vratiti sliku Henryja Matissa koju su opljačkali nacisti porodici jevrejskog trgovca umjetninama Paula Rosenberga.

Norveški muzej u petak je pristao vratiti sliku Henryja Matissa koju su opljačkali nacisti porodici jevrejskog trgovca umjetninama Paula Rosenberga.  "Žena u plavoj haljini pred kaminom" bila je izložena u Umjetničkom centru Henie Onstad (HOK) od 1968.

Galerija je saopćila da je, iako je kupila sliku s najboljim namjerama, "izabrala da poštuje međunarodne konvencije i vrati sliku", prenosi BBC.  Vrijednost slike procijenjena je na dvadesetak miliona dolara. 

Slika je naslikana 1937. godine i kupio ju je Rosenberg, slavni kolekcionar umjetnina koji je zastupao Picassa kao i Matissa.  Rosenberg je bio prisiljen da ostavi svoju kolekciju kada je napustio Francusku 1940. godine bježeći pred nacističkim progonom.  Slika je jedno od 162 djela koje je iz njegove kolekcije u 1941. godini uzela nacistička agencija specijalizirana za pljačkanje umjetnina poznata kao Einsatzstab Reichsleiter Rosenberg (ERR).

Nju je kasnije nabavio Gustav Rochlitz, trgovac umjetninama koji je osuđen u Francuskoj 1947. godine zbog trgovine slikama koje su opljačkali nacisti.

U 1950. galerija u Parizu koja nije bila upoznata s njegovim aktivnostima, prodala je sliku brodskom magnatu Nielsu Onstadu.  Onstad i njegova supruga, olimpijska prvakinja u umjetničkom klizanju Sonja Henie, osnovali su svoj umjetnički centar u blizini Osla u 1968. godini s tom slikom kao jednim od najvrijednijih eksponata.

Nasljednici Paula Rosenberga kontaktirali su umjetnički centar Henie Onstad u 2012. i predočili su mu dokumentaciju koja pokazuje da je slika nezakonito oduzeta.

Umjetnički centar i Rosenbergovi nasljednici pokrenuli su obimnu istragu u francuskim i američkim arhivima, koja je potvrdila da je slika opljačkana od Rosenberga kao rezultat nacističkog progona.

Tone Hansen, direktor HOK-a, nazvao je sliku "ključnim djelom" galerije.  - Sveobuhvatna istraga bila je iscrpna i HOK je uložio neophodno vrijeme za istraživanje svih raspoloživih činjenica u slučaju. Naša saznanja arhiva i resursa po pitanju istrage porijekla bit će dostupna javnosti kroz razne izložbe, seminare i publikacije tokom 2015. godine - kazao je Hansen.

To je prvi slučaj te vrste u Norveškoj.

Sudeći po Jevrejskoj konferenciji za potraživanje, nacisti su opljačkali procijenjenih 650.000 umjetničkih djela i vjerskih relikta od Jevreja i ostalih žrtava.  U 2013. godini kolekcija od 1.500 opljačkanih umjetničkih djela pronađena u Münchenu nazvana je "vrhom ledenog brijega", dok brojni vlasnici još pokušavaju doći do svoje imovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza