Završena izrada nominacionog fajla za upis stećaka na listu UNESCO-a

09.04.2014. 08:21 / Izvor: Fena
Završena izrada nominacionog fajla za upis stećaka na listu UNESCO-a

Nominacioni fajl za upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a u okviru zajedničkog projekta četiri zemlje - BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, završen je i u toku godine bit će predat UNESCO-u na razmatranje.

Nominacioni fajl za upis stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a  u okviru zajedničkog projekta četiri zemlje - BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, završen je i u toku godine bit će predat UNESCO-u na razmatranje - potvrdio je jučer u Sarajevu direktor ureda UNESCO-a u Sarajevu Siniša Šešum.

 Ovim su projektom iz BiH nominirane 22 nekropole stećaka, Crne Gore i Srbije po tri, a Hrvatske dvije nekropole.

 Šešum je na konferenciji za medije podvukao da je realizacija projekta trajala četiri i po godine, te da će konačni fajl biti predat generalnoj direktorici UNESCO-a Irini Bokovoj 27. i 28. juna tokom konferencije ministara kulture jugoistočne Evrope u Ohridu.

 Podsjeća da je Nominacioni fajl prvobitno trebao biti predat do 31. januara ove godine, ali zbog neusklađenosti broja stećaka na pojedinim nekropolama i drugih tehničkih detalja to nije učinjeno. "Ulaz u nominacioni proces počet će 2015. godine, dok se prvi rezultati očekuju u 2016. godini", kazao je on.

 Predstavnik BiH u ovom projektu Dubravko Lovrenović ističe da su određene tehničke dorade teksta fajla riješene uspješno na današnjem sastanku predstavnika četiri zemlje u Sarajevu. On podvlači da stećke bez sumnje kandidira, a vjeruje i uvrštava na Listu UNESCO-a, njihova univerzalna vrijednost. "Srednjovjekovna Bosna, kao i ostale tri zemlje u projektu, bila je zemlja stećaka, dok su u evropskom srednjovjekovlju ostale zemlje bile zemlje katedrala. Prosječna težina stećka je pet tona, a evidentirano ih je 70.000. To znači da je obrađeno fascinantnih 350.000 tona kamena", naglasio je on.

 Dodao je da je na današnjem sastanku u fokusu bila stručnja terminologija teksta fajla koja se odnosi na historiografiju okoliša stećaka. Predstavnik Republike Hrvatske Ivan Alduk  navodi da su stručnjaci ove zemlje nekoliko dana obilazili lokalitete sa stećcima u Hrvatskoj, te izabrali dvije nekropole zbog njihove sačuvanosti i autentičnosti prostora. Dodaje da su neke druge nekropole možda bile i zanimljivije, ali su vremenom izgubile na autentičnosti. "Nadamo se da će procesi zaštite stećaka postati još češći, te da bi od nominacije mogli profitirati i ostali lokaliteti sa stećcima", kazao je on.

 Predstavnik Srbije Srđan Rudić podvlači da su sve zemlje nekropole stećaka u svojim zemljama izabrali na osnovu utvrđenih kriterija i nakon obilaska terena.

"Ovo je projekt u kojem su učestvovale četiri zemlje i nekoliko desetina stručnjaka i svi se nadamo da će imati pozitivan efekt i da će biti prethodnica za neke buduće zajedničke projekte. U ovom projektu nema primjesa dnevno-političkih momenata i to znači da se može sarađivati", istaknuo je on.

Predstavnica Crne Gore Milica Matić naglašava da je Menadžment plan za ovaj projekt prihvaćen od svih relevantnih državnih ustanova Crne Gore, te da je projekt nominacije ocijenjen dobrim primjerom regionalne saradnje. BiH je nominirala nekropole - Radimlja (Stolac), Biskup (Konjic), Kalufi (Nevesinje), Borak (Burati-Rogatica), Maculje (Novi Travnik), Dugo polje (Jablanica), Gvozno (Kalinovik), Grebnice-Bunčići (Radmilovića Dubrava, Bileća), Bijača (Ljubuški), Olovci (Kladanj), Mramor (Musići, Olovo), Stare kuće (Donje breške, Tuzla), Kučarin - Donje polje (Žilići, Goražde), Boljuni (Stolac), Umoljani (Trnovo), Luburića polje (Sokolac), Potkuk - Bitunja (Berkovići), Mramorje (Buđ, Pale), Bečani (Šekovići), Mramor - Crkvina (Vrbica, Foča), Čengića bara (Kalinovik) i Ravanjska vrata (Kupres).

 Iz Crne Gore su nominirane nekropole Grčko groblje (Novakovići), Žugića bara (Novakovići) i Grčko groblje (Šćepan polje), iz Hrvatske Velika i mala crljivica (Čista Velika) i Dubravka (Sv. Barbara, Konavle), te iz Srbije Mramorije (Perućac), Mramorije (Rastište) i Grčko groblje (Hrta).

 Od 904 dobra na Listi svjetske baštine UNESCO-a čak 700 ih je na tlu Evrope.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Pauza