1. maja u Bugojnu počinje eksploatacija dolomita

17.04.2014. 10:54 / Izvor: eKapija.ba
1. maja u Bugojnu počinje eksploatacija dolomita

Eksploatacija će se vršiti 30 godina, a kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma već je na uvidu Zahtjev u postupku izdavanja okolišne dozvole pogona i postrojenja za preradu i eksploataciju dolomita

U.M. Beton d.o.o. Bugojno planira 1. maja započeti sa eksploatacijom dolomita na lokalitetu "Nikolin Potok" općina Bugojno, potvrdio je za eKapija.ba Urfet Musić, direktor U.M. Betona.

Eksploatacija će se vršiti 30 godina, a kod Federalnog ministarstva okoliša i turizma već je na uvidu Zahtjev u postupku izdavanja okolišne dozvole pogona i postrojenja  za preradu i eksploataciju dolomita na ovom lokalitetu.

Musić ističe, kako je 28.10.2013. godine potpisan koncesioni ugovor, dok je rješenje za eksploataciju potpisano 10. marta ove godine.

Obavljena su geološka istraživanja i napravljen Elaborat o klasifikaciji, kategorizaciji i obnovi proračuna rezervi dolomita kao tehničkog građevinskog kamena u ležištu "Nikolin Potok" kod Bugojna i Glavni rudarski projekat za eksploataciju dolomita u periodu datom koncesijskim ugovorom.

Također, Ministarstvo privrede SBK je nakon obavljene revizije Elaborata izdalo rješenje kojim se potvrđuju rezerve mineralne sirovine dolomita na ležištu "Nikolin Potok" .

Kako je naglašeno u Zahtjevu upučenom FMOIT-u tehničko-građevinski kamen dolomit, sa ležišta "Nikolin potok", preduzeće "U.M.BETON" d.o.o. Bugojno koristit će uglavnom kao agregat za proizvodnju betona.

"Planirana eksploatacija je 40.000 kubika", kaže Musić, naglašavajući kako bi na ovaj način trebali zadovoljiti tržište Bugojna i okoline.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti