Academy387 organizovala kurs razvoja mobilnih aplikacija za studente

29.08.2014. 15:52 / Izvor: eKapija.ba
Academy387 organizovala kurs razvoja mobilnih aplikacija za studente

Danas je u Centru za edukaciju i usavršavanje u oblasti informacijskih tehnologija Academy387, uspješno završen desetodnevni kurs razvoja aplikacija za apple mobilne kao što su iPhone-a i iPad.

Danas je u Centru za edukaciju i usavršavanje u oblasti informacijskih tehnologija Academy387, uspješno završen desetodnevni kurs razvoja aplikacija za apple mobilne telefone kao što su iPhone-a i iPad.

"Poslijednih par godina mobilne tehnologije i potraga za razvojem mobilnih aplikacija je eksplozivno porasla, edukacija kadrova u ovim poljima predstavlja prioritet kako bi osigurali kompetitivnost našeg IT sektora u BiH", kaže Ines Avdić, koordinatorica programa Academy387.

Polaznici su dobili sveobuhvatnu obuku i uvid u razvoj mobilnih aplikacija za Apple uređaje. 15 studenata završnih godina fakulteta, kao i mladih nezaposlenih ljudi su na ovaj način unaprijedili svoja znanja i vještine, što će im sigurno pomoći pri pronalasku zaposlenja u budućnosti.

Cilj kursa je da svi učesnici nauče razvijati sopstvene aplikacije, od osnovnih postavki preko postavljanja baza podataka i interakcije s korisnicima, sve do objavljivanja aplikacija na App Storeu.

"Smatram da je ovaj projekat veoma dobra prilika za mlade ljude da ako žele nešto novo da nauče, a istovremeno da se polahko uvode u IT svijet. Sve u svemu odlično iskustvo", kaže Dženana Bričić, jedna od polaznica kursa.

Posljednjeg dana treninga polaznici su imali priliku da predstave svoje aplikacije IT firmama, a za jednog ili više učesnika sa najboljim aplikacijama biće ponuđeno i mogućnost zaposlenja u jednoj od kompanija unutar HUB387.

Nedavno održane radionice s IT firmama i studentima tehničkih fakulteta pokazale su da su potrebe za obukama iz razvoja iOS aplikacija, trenutno možda i najtraženije u Bosni i Hercegovini. Zbog toga je u narednom periodu planirano održavanje naprednog kursa za profesionalce kako bi poboljšali svoje znanje i tako pomogli svojim firmama da budu konkurentniji na tržištu.

Ovaj kurs podržala je Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) putem projekta Partnerstvo za inovacije (www.innovation.ba).

HUB387, domaćin ovog događaja, je prvi tehnološki park u centru Sarajeva. Od jeseni 2013, kada je otvoren, postao je dom za više od 14 IT kompanija. Koncept HUB387 je okupljanje regionalne IT komune s ciljem izgradnje potentnijeg IT ekosistema, pospješujući saradnju, inkubaciju i brzi transfer znanja, kao i stvaranje klime koja ohrabruje inovacije i poduzetništvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti