Austrijski privrednici zainteresirani za ulaganju u Gradišku

09.04.2014. 08:03 / Izvor: eKapija.ba
Austrijski privrednici zainteresirani za ulaganju u Gradišku

Kristof Fajfer, trgovinski ataše austrijske Ambasade u BiH rekao je da predstavnici austrijskih kompanija sagledavaju mogućnosti potencijalnih ulaganja u privredu sjeverozapadnog dijela BiH.

Predstavnici trgovinskog odjela Austrijske ambasade u BiH i 8 austrijskih kompanija, posjetili su jučer Gradišku, gdje su sa načelnikom Opštine Zoranom Latinovićem i gradiškim privrednicima, razgovarali o privrednim potencijelima gradiške opštine, mogućnostima ulaganja austrijskih firmi i ostvarivnju bolje poslovne saradnje austrijskih i gradiških privrednika.

Kristof Fajfer, trgovinski ataše Austrijske ambasade u BiH, koja je organizovala posjetu austrijskih privrednika, rekao je da predstavnici austrijskih kompanija sagledavaju mogućnosti potencijalnih ulaganja u privredu sjeverozapadnog dijela BiH. Neke od austrijskih kompanija imaju svoje filijale na ovom području, istakao je Fajfer, dodajući da je, zbog geografskog položaja, opština gradiška veoma atraktivno područje za razne vrste ulaganja i ostvarivanje privredne sradnje.

Fajfer je istako da su, kulturna povezanost sa Austrijom i veoma kvalitetno tehničko obrazovanje u srednjim školama, dodatne prednosti opštine, zbog kojih postoji interes austrijakih kompanija da izgrade svoja postrojenja na području gradiške opštine ili ostavre kvalitetniju saradnju sa lokalnim privrednim subjektima.

Austrijska delegacija posjetila je jučer i jednu firmu koja se bavi proizvodnjom suvog voća, a austrijski privrednici, naveo je Fajfer, stekli su utisak da veliki privredni potencijal na ovim prostorima, postoji u oblastima prehrambene industrije, šumarstva, poljoprivrede i turizma.

Načelnik Opštine Gradiška Zoran Latinović, rekao je da su austrijskim privrednicima predstavljene komparativne prednosti privrednog ambijenta gradiške opštine, sa posebnim akcentom na potencijelna ulaganja u Agroindustrijsku zonu u Novoj Topoli.

Latinović je naveo da su stimulativna poreska politika, jeftina električna energija i radna snaga, prednosti koje mogu da budu dodatni motiv austrijskim privrednicima da investiraju na području gradiške opštne, povećaju privrednu aktivnost i otvore nova radna mjesta.

Austrijaski i gradiški privrednici razmjenili su kontakte i načinili prvi korak u poslovnoj saradnji, istakao je Latinović, i dodao da će lokana administracija biti servis i dobar partner svim zainteresovanim domaćim i inostranim privrednim subjektima.

Latinović je naglasio da lokalne vlasti, s ciljam podizanja privredne aktivnosti i otvaranja novih radnih mjesta, provode aktivnosti vezane za uspostavljanje bolje saradnje sa privrednim subjektima iz drugih opština Republike Srpske i okruženja, dodajući da će Gradišku uskoro posjetiti delagacije privrednika iz Niša i Crne Gore.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti