Ekopak donirao JP Komunalac 51 kontejner za odvojeno prikupljanje otpada

16.04.2014. 15:05 / Izvor: eKapija.ba

Ceremoniji primopredaje prisustvovali su Amela Hrbat, direktorica Ekopaka, Pero Baotić, pomoćnik općinskog načelnika općine Orašje, i Ahmet Nurispahić, direktor JP „Komunalac.

Danas je u zgradi Operative JP „Komunalac“ u Orašju održana primopredaja za uspostavljanje odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada u Orašju. Riječ je o donaciji kompanije Ekopak, prvog ovlaštenog operatere sistema upravljanja ambalažnim otpadom u BiH, koja je JP-u „Komunalac“ uručila 51 kontejner za odvojeno prikupljanje ambalažnog otpada (papir, staklo, plastika-metal-višeslojni materijal), koji će biti raspoređeni u školama, tržnim centrima i naseljima u općini Orašje.

Ceremoniji primopredaje prisustvovali su Amela Hrbat, direktorica Ekopaka, Pero Baotić, pomoćnik općinskog načelnika općine Orašje, i Ahmet Nurispahić, direktor JP „Komunalac.

Ovim putem Amela Hrbat, direktorica Ekopaka je izjavila: "Lokalna zajednica je jedna od ključnih karika uspostave uspješnog sistema odvojenog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada. Zato Ekopak, kao kredibilan i pouzdan partner, kroz investicije u lokalnu zajednicu stvara uvjete da se u našoj zemlji sistem uspostavlja po uzoru na najefikasnije sisteme zemalja Evrope. Raduje nas da je općina Orašje na čelu sa načelnikom Topićem i direktorom Komunalca Nurispahićem, prepoznala interes saradnje sa Ekopakom, čime se svrstava u red vodećih modernih općina u Federaciji BiH. Ekopak će, pored nabavke kontejnera, učestvovati i u edukativnim i promotivnim kampanjama, a svakako ćemo obezbijediti da sav ambalažni otpad koji se prikupi u Orašju, bude predat na reciklažu."

Pero Baotić, pomoćnik općinskog načelnika za gospodarstvo i infrastrukturu općine Orašje, na održanoj ceremoniji primopredaje je istaknuo značajan postavljanja infrastrukture za uspostavu odvojenog prikupljanja ambalažnog otpada za dalji razvoj općine Orašje. "Općina Orašje ispunila je svoje obveze iz ugovora na način da je osigurala potrebne dozvole za smještaj kontejnera i uređenje depoa na lokacijama predviđenim za to. Ako uzmemo u obzir da općina Orašje ima Strategiju integriranog razvitka gdje je uključena i zaštita okoliša, urađen Lokalni ekološki akcioni plan, a nedavno je Općinsko vijeće donijelo i Odluku o pripremi Studije za Regionalnu deponiju na našem području, značaj ovog projekta je veliki. Ovo jesu početni koraci u zbrinjavanja ambalažnog otpada, općina Orašje se kreće naprijed u zaštiti okoliša."

Nakon nabavke i stavljanja u funkciju potrebne komunalne infrastrukture, Ekopak započinje i sa promocijom odvojenog odlaganja ambalažnog otpada, a najmlađi će uskoro biti uključeni u  edukativne projekte „Osmijeh Planete je u tvojim rukama“ i „Reciklaža nije gnjavaža“.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti