Fond za podršku nastradalim područjima FBiH: Treba efikasno djelovati

20.08.2014. 08:46 / Izvor: SRNA
Fond za podršku nastradalim područjima FBiH: Treba efikasno djelovati

Upravni odbor Fonda je utvrdio Prijedlog statuta Fonda kojim se u skladu sa zakonom uređuju pitanja koja se odnose na naziv i sjedište, djelatnost, organizaciju, tijela i upravljanje, imovinu, financijsko poslovanje

Upravni odbor Fonda za podršku nastradalim područjima od prirodne nepogode na teritoriji Federacije BiH, na jučerašnjoj prvoj sjednici iskazao je spremnost za efikasno i brzo djelovanje kako bi sredstva kojima u ovom trenutku raspolaže FBiH što prije bila u funkciji pomoći ugroženom stanovništvu.

Upravni odbor Fonda je utvrdio Prijedlog statuta Fonda kojim se u skladu sa zakonom uređuju pitanja koja se odnose na naziv i sjedište, djelatnost, organizaciju, tijela i upravljanje, imovinu, financijsko poslovanje, saopšteno je iz federalne Vlade.

Predviđeno je da tekst Prijedloga statuta već na sutrašnjoj sjednici usvoji Vlada FBiH čime bi se stekli uslovi za imenovanje vršioca dužnosti direktora Fonda, koji bi preuzeo ulogu direktora Fonda u osnivanju s obavezom da obavi pripreme za početak rada Fonda i podnese prijavu za upis u sudski registar.

Djelatnost Fonda je prikupljanje i distribucija finansijskih sredstava za pomoć nastradalim područjima na teritoriji FBiH, podsticanje i finansiranje pripreme, provođenje i razvoj programa, projekata i sličnih aktivnosti na saniranju posljedica nastalih prirodnom nesrećom, a obavljaće i druge poslove u vezi s finansiranjem potreba namijenjenih za otklanjanje i ublažavanje posljedica prirodne nesreće i pružanje pomoći fizičkim i pravnim licima.

Osnivač Fonda je FBiH, a osnivačka prava i dužnosti, u ime Federacije, obavlja Vlada FBiH. Prvom sjednicom predsjedavao je premijer FBiH Nermin Nikšić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti