Gras dobio 15 autobusa, sedam od ponedjeljka u saobraćaju

03.10.2014. 08:10 / Izvor: Fena
Gras dobio 15 autobusa, sedam od ponedjeljka u saobraćaju

Autobusi za javni gradski prijevoz u Sarajevu, njih 15, jučer su donirani Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Gras, što je prvi dio donacije Grada Istanbula i istanbulskog javnog prijevoza (IETT) Sarajevu.

Autobusi za javni gradski prijevoz u Sarajevu, njih 15, jučer su donirani Kantonalnom javnom komunalnom preduzeću Gras, što je  prvi dio donacije Grada Istanbula i istanbulskog javnog prijevoza (IETT) Sarajevu.

Sedam autobusa marke ''mercedes'' sa 35 mjesta za sjedenje i 65 za stajanje već od ponedjeljka će saobraćati na relacijama prema sarajevskim rubnim područjima.

U okviru donacije planirano je da u Sarajevo dođe ukupno 30 autobusa, a drugi dio će biti realiziran nakon završene papirologije i zakonskih obaveza.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić je istakao da je svaka donacija Sarajevu dobrodošla, a pogotovo preduzećima kao što je Gras.

Kazao je da je poklon rezultat dugogodišnje saradnje dva grada, Istanbula i Sarajeva.

Također, najavio je da će Gras u narednom periodu dobiti i 20 tramvaja, poklon Konye, turskog prijateljskog grada, a da je priprema slanja u toku.

Istakao je da su tramvaji kao i donirani autobusi u dobrom stanju te da su duplo veći od onih koje Gras već posjeduje.

Generalni direktor Grasa Avdo Vatrić zahvalio je na poklonima, a naglasio je da je današnji dan veliki događaj za uposlenike Grasa, ali i za stanovnike Sarajeva.

Zahvalio je državnom i kantonalnom resornom ministarstvu koji su omogućili dozvole prijevoza te MUP-u Kantona Sarajevo, i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću na pruženoj podršci.

Rekao je da je gradski prijevoz u Sarajevu u posljednje vrijeme u nezavidnom položaju, prvenstveno zbog nedostatka autobusa, a da će donacija umnogome pomoći pri rješavanju problema.

"Značajni i vrijedni pokloni stižu samo od iskrenih prijatelja", kazao je Vatrić te dodao da je ukupna donacija incijacijativa BIGMEV-a Centra za razvoj odnosa sa BiH koji je osnovan u Istanbulu 2010. godine s ciljem unapređivanja odnosa između dvije zemlje na ekonomskom, naučnom i kulturnom planu.

Menadžer BIGMEV-a za BiH Selmo Cikotić je kazao da je BIGMEV od samog početka koordinirao projektnim aktivnostima.

"Donacija od 30 autobusa, od kojih je 15 stiglo i 15 je na putu je samo početak saradnje koja će uključiti pomoć IETT-a za poboljšanje funkcije javnog prevoza u Sarajevu", rekao je Cikotić.

Generalni direktor IETT-a Mümin Kahveci je podsjetio da saradnja Grasa i IETT-a traje 20 godina te da sa današnjom donacijom ta saradnja neće završiti.

Kazao je da su iz IETT-a spremni ponuditi pomoć u iskustvu i u znanju da bi Gras dostigao zavidan nivo.

Ambasador Republike Turske Cihad Erginay također je zahvalio na timskom radu svima koji su omogućili da saradnja uspije.

Zamjenik predsjednika TIKA-e Ali Maskan u obraćanju je kazao da je i ova donacija dokaz sa vlast u Turskoj i nevladine organizacije na sve moguće načine daju svoj doprinos BiH.

Sedam od 15 autobusa od ponedjeljka će izaći u saobraćaj dok će ostatak poslije registracije. Autobusi su već korišteni u Istanbulu, ali su renovirani prije isporuke u Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti