Kako spriječiti nelegalno postavljanje bilborda?

03.09.2014. 08:51 / Izvor: TVSA
Kako spriječiti nelegalno postavljanje bilborda?

Elaborati Zavoda za planiranje i razvoj KS trebao bi konačno regulirati postavljanje reklamnih panoa za područje grada i van gradskih općina. Svjedoci smo mnogobrojnih bilborda koji niču preko noći.

Elaborati Zavoda za planiranje i razvoj KS trebao bi konačno regulirati postavljanje reklamnih panoa za područje grada i van gradskih općina. Svjedoci smo mnogobrojnih bilborda koji niču preko noći. Čak na mjestima na kojima ne bi smjeli ni biti.

Mi već sada imamo zahtjeve općina koje nisu u sastavu grada, na kojim mjestima traže gdje da postave bilborde, no to sve mora proći procedure, kazala je za TVSA Stanislava Marinović iz Zavoda za planiranje razvoja KS

A sve dok ne bude izrađen novi, na snazi je eloborat Kantona od 2006. Njime se predviđa 750 mjesta za postavljanje bilborda. No, mnogi su mjesta iskoristili i nelegalno. Općina Novi Grad tome već pokušava stati ukraj.

Semir Efendić, načelnik Općine Novi Grad, tvrdi da ih ma još nešto, a da su u posljednjih godinu dana uklonbili 20..

S druge strane, u Ilidžanskoj općini na čijem području bilborda ima najviše, tvrde kako su oni nadležni za uklanjanje nelegalnih samo na lokalnim cestama.

Ima ih mnogo koji su ostali od prethodnih godina. Imali su ugovor za upraviteljem,ali ti ugovoru su istekli, Mi smo pokrtetali i takve postupke, ali Zakonom o cestama upravitelj je taj koji potpisuje ugovore za postavljanje bilborda, ali ih i ukljanja, navela je Jelena Tošić iz Općine Ilidža

U ovom slučaju upravitelj je Direkcija za ceste KS. No, oni, pak, tvrde, da su to legalno postavljeni panoi, a da one kojima istekne ugovor, Direkcija uklanja. Za nelegalne, tvrde, poslali su upozorenja prije svega Kantonalnoj, te općinskim inspekcijama. Oni su sad na potezu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti