Oikon: Učinkovit sustav koji stvara znanja neophodna u zaštiti okoliša

03.09.2014. 14:50 / Izvor: eKapija.ba
Oikon: Učinkovit sustav koji stvara znanja neophodna u zaštiti okoliša

Oikon d.o.o. je Institut koji djeluje u području primijenjene ekologije, pružajući praktične i učinkovite odgovore na izazove karakteristične za vrijeme u kojem živimo, povezane s uspostavom ravnoteže između ekonomskog rasta, napretka društva i brige za okoliš.

Oikon d.o.o. je Institut koji djeluje u području primijenjene ekologije, pružajući praktične i učinkovite odgovore na izazove karakteristične za vrijeme u kojem živimo, povezane s uspostavom ravnoteže između ekonomskog rasta, napretka društva i brige za okoliš. U tom okviru, specijalnosti Oikona su zaštita okoliša, industrijska ekologija, okolišna medicina, obnovljivi izvori energije, zaštita prirode, upravljanje prirodnim resursima, ekološko modeliranje, krajobrazna ekologija, daljinska istraživanja i geografski informacijski sustavi. Tako širok spektar aktivnosti zahtjeva veliki raspon stručnih znanja.

Stoga Oikon trenutačno zapošljava djelatnike koji pokrivaju 13 strukovnih područja (matematika, informatika, fizika, geologija, biologija-ekologija, kemija, upravljanje okolišem, ekonomija, krajobrazna arhitektura, šumarstvo, arhitektura, građevinarstvo, strojarstvo), uz razgranatu mrežu od dvjestotinjak vanjskih suradnika. Iza sebe ima preko 450 uspješno provedenih projekata za domaće i strane naručitelje, što ga čini jednom od vodećih konzultantskih kuća u Hrvatskoj.

Krajem devedesetih, prepoznajući svojevrsnu prazninu na hrvatskom tržištu primijenjene ekologije, osnivači Oikona registriraju tvrtku. Vizija im je bila stvoriti radnu sredinu (multidisciplinarno konzultantsko poduzeće/razvojno-istraživački institut) u okviru koje bi se proizvodila znanstveno-razvojna i inženjerska rješenja koja bi značajno doprinosila izgradnji održivog ljudskog društva razvijenog u suglasju s prirodom. U početku, Oikon je djelovao u području šumarstva i ekološkog modeliranja, što i danas čini važne dijelove njegove djelatnosti. Ubrzo zatim, područje kompetencije proširilo se na "zeleni" okolišni sektor, te na zaštitu prirode, a s vremenom se razvio i informatički odjel koji je nudio usluge iz područja geoinformacijskih tehnologija i daljinskih istraživanja. Prepoznavši potrebu za visokokvalitetnim uslugama u području istraživanja i zaštite morskog okoliša, Oikon je 2001. godine zaposlenjem specijalista za biologiju mora i nabavom potrebne opreme započeo razvijati kapacitete i na tom području.

Uvidjevši da sektorske studije visoke tehničke složenosti nisu dovoljno primjenjive u praksi bez šireg procesa konzultacija s javnosti, Oikon se od 2002. godine intenzivnije uključuje i u izradu strateških dokumenata zaštite okoliša i održivog razvoja. To područje rada uvelike je potpomognuto respektabilnim kapacitetima u području prostorne analitike i krajobraznog planiranja. Naposljetku, iako je od osnutka pružao usluge izrade studija utjecaja na okoliš za infrastrukturne zahvate, Oikon se kasnije počinje intenzivnije baviti i projektima „smeđeg“ okoliša, poput izrade planova gospodarenja otpadom, studija utjecaja na okoliš za odlagališta otpada i slično. Stupanjem na snagu Pravilnika o ocjeni prihvatljivosti zahvata za prirodu (NN 89/07) i Uredbe o proglašenju ekološke mreže (NN 109/07), Oikon je bio među prvim institucijama u Hrvatskoj koje su započele s izradom Ocjena prihvatljivosti zahvata za prirodu.

Danas se u Oikonu radi marljivo, timski, s veseljem i usmjereno k rezultatima. Iskustvo se isprepliće s mladošću, a cjelokupno poslovanje temelji se na kontinuiranom ulaganju u učenje i razmjenu stečenih znanja. Osim zadovoljavanja zahtjeva brojnih korisnika, u Oikonu se velika važnost pridaje i znanstvenom razvoju, kako poduzeća u cijelosti, tako i zaposlenika kao pojedinaca, a nastojanja djelatnika za održavanjem umreženosti i usklađenosti sa svojim kolegama iz struke potiču se i potpomažu. Dugogodišnje profesionalno iskustvo Oikonovog tima, visoka kvaliteta provedenih projekata i usklađenost korištenih metoda rada i opreme s međunarodnim standardima potvrđeni su certifikatom sustava upravljanja kvalitetom ISO 9001:2008. Okolišno prihvatljivo poslovanje potvrđeno je certifikatom međunarodnog standarda za zaštitu okoliša ISO 14001:2004.

Usklađenost aktivnosti poduzeća s međunarodnim standardom sigurnosti na radu potvrđena je certifikatom OHSAS 18001:2007 sustava za upravljanje zdravljem i sigurnošću na radu. Iako se u prvih 10 godina postojanja Oikon razvio u jednu od najvećih tvrtki posvećenih primijenjenoj ekologiji u ovom dijelu Europe, vizija njegovih osnivača i dalje je živo prisutna među djelatnicima, koji su odlučni u namjeri i u budućnosti razvijati Oikon kao učinkovit i izvrstan poslovni sustav koji stvara znanja neophodna u zaštiti okoliša, održivom upravljanju prirodnim dobrima, te u očuvanje prirodne i kulturne baštine, koji je uzor drugima u tom poslu, i koji kontinuirano doprinosi razvoju šire društvene zajednice.

Vizija Oikon-a je biti vodeća regionalna konzultantska tvrtka u području primijenjene ekologije čija znanstveno-razvojna i inženjerska rješenja značajno doprinose izgradnji održivog ljudskog društva razvijenog u suglasju s prirodom. Uvjereni u ostvarivost te vizije i odlučni u radu na njezinom ostvarenju, Oikon d.o.o. Institut za primijenjenu ekologiju, održava i razvija učinkovit, izvrstan i inovativan poslovni sustav koji omogućuje stvaranje i primjenu znanja neophodnih za zaštitu okoliša i održivo upravljanje prirodnim dobrima, te za očuvanje prirodne i kulturne baštine. To je misija instituta.

Zastupsta i predstavništva Iako je Oikon d.o.o. prvenstveno znanstveno-istraživačka i konzultantska kuća, ipak smo odlučili pomoći, prvenstveno hrvatskom, ali i drugim tržištima jugoistočne Europe, u pristupu pažljivo odabranim programskim rješenjima vrhunskih svjetskih proizvođača putem zastupstva, odnosno predstavništva njihovih proizvoda. Naglašavamo da je naša orijentacija u ovom dijelu poslovanja usmjerena prije svega na «high-end» programska rješenja, koja su prvenstveno analitički i predikcijski alati koji pomažu boljem obavljanju poslova kojima se Oikon i inače bavi. RSI inc. ; 3D Nature LLC ; Lakes Environmental Software ; Topsonic Systemhaus GmbH

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti