Operator za OIE: Elektroprivrede zadužene da uplate 260 000 KM

28.02.2014. 08:14 / Izvor: eKapija.ba
Operator za OIE: Elektroprivrede zadužene da uplate 260 000 KM

Obje Elektroprivrede u Federaciji su zadužene da iz prikupljenih i neraspoređenih sredstava od naknada za OIE na račun Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju uplate iznos od 260.000 KM.

Federalna vlada primila je jučer na znanje Informaciju Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o aktivnostima na funkcionalnoj uspostavi Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju.

Odobren je Plan procijenjenih sredstava privremenog direktora Operatora potrebnih za početne aktivnosti i rad Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju koje je odobrio Upravni odbor Operatora.

Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Elektroprivreda HZ HB d.d. Mostar su zadužene da iz prikupljenih i neraspoređenih sredstava od naknada za obnovljive izvore energije na račun Operatora za obnovljive izvore energije i efikasnu kogeneraciju uplate iznos od po 130.000 konvertibilnih maraka, odnosno ukupno 260.000 KM, najkasnije u roku od osam dana od dana stupanja na snagu ovog zaključka.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Regulatorna komisija za energiju u FBiH i dvije elektroprivrede su obavezani da, nakon ispunjavanja potrebnih preduslova, na zahtjev Operatora, zaključe sporazume kojim će biti regulisani svi međusobni odnosi, a posebno način prijenosa preostalog dijela prikupljenih i neraspoređenih sredstava Operatora i prijenosa obavljanja poslova za koje je Operator nadležan prema odredbama Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti