Počela sanacija klizišta u Svrakama

19.08.2014. 08:02 / Izvor: eKapija.ba
Počela sanacija klizišta u Svrakama

Započeta je prva faza sanacije klizišta u Svrakama koje je aktivirano 15. maja nakon velikih poplava koje su zadesile našu zemlju.

Započeta je prva faza sanacije klizišta u Svrakama koje je aktivirano 15. maja nakon velikih poplava koje su zadesile našu zemlju.

Općina Vogošća je putem federalnog Ministarstva prostornog uređenja obezbijedila 440.000 KM. Izvođač radova je firma Grakop a nadzor vrši kantonalni Zavod za izgradnju.

Radovi na sanaciji klizišta će trajati od tri do pet mjeseci. Iz Zavoda za Izgradnju Kantona Sarajevo tvrde da gradnja na ovom području više neće biti moguća. U toku sanacije bit će postavljena dranaža nakon koje će tlo nastojati dovesti u prirodno stanje.

Radovi su kasnili nekoliko dana zbog problema vezanih za rješavanje imovinsko pravnih odnosa u okviru kojih se trebao riješiti najadekvatniji prilaz radilištu. Kako je izjavio koordinator za klizišta u Kantonu Sarajevo Fuad Babić, urađene su sve potrebne analize, ispitivanja i kontrole te kompletan monitoring terena. On je dodao kako je došlo do smirivanja tla. Klizna ravan po kojoj se pokrenula masa je na dubini od šest do sedam metara. U ovoj fazi predviđeno je izvođenje pripremnih radova, zatvaranje pukotina klizišta, drenažnog sistema za prihvat voda i izrada šipova kako bi se spriječilo novo pokretanje tla.

Jučer je Općinski načelnik u pratnji premijera KS Kozadra Muhameda posjetio klizište gdje su iznešene smjernice za dalju sanaciju klizišta u Svrakama te na području općine Vogošća.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti