Predstavnički dom odobrio dva zakona za saniranje štete

19.06.2014. 08:43 / Izvor: Federalna.ba
Predstavnički dom odobrio dva zakona za saniranje štete

​Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije odobrio na jučerašnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH.

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH nije odobrio na jučerašnjoj vanrednoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o osnivanju Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH. Za njegovo usvajanje glasalo je 48 prisutnih poslanika, 12 je bilo protiv, a 11 suzdržanih, pa su nedostajala dva glasa da Prijedlog bude odobren.

Za razliku od ovog prijedloga, većinom glasova odobren je Prijedlog zakona o finansiranju pomoći za otklanjanje posljedica prirodne nesreće i obnovu područja zahvaćenih prirodnom nesrećom.

Ovo zakonsko rješenje podrazumijeva nekoliko konkretnih pogodnosti za općine i kantone, kaže se u obrazloženju Vlade FBiH.

To se, prije svega, odnosi na mogućnost prenamjene sredstava prikupljenih od različitih naknada, poput naknada za izgradnju skloništa, za korištenje i unapređenje šuma, za zaštitu okoliša i drugih naknada i taksi, koje sada imaju striktnu namjenu utroška.

Također, većinom glasova odobren je Prijedlog zakona o prenosu prava vlasništva nad nekretninama u vlasništvu FBiH, kantona i općina na nastradalim područjima.

Vlada FBiH navela je u obrazloženju da će usvajanjem ovog zakona biti stvoreni preduslovi za dodjeljivanje zemljišta bez naknade onim porodicama ili privrednim subjektima koji su zbog klizišta ostali bez imovine i koji se na ta područja više ne mogu vratiti.

U obrazloženju je navedeno da Vlada FBiH smatra da se ovakvim zakonskim rješenjem mogu sanirati posljedice prirodne nesreće na nastradalim područjima, u svrhu normalnog odvijanja života građana FBiH.

Usvojeni prijedlozi biće razmatrani na 25. vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, koja je zakazana za 23. juni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti