Prvo rješenje za planiranje i budžetiranje u cloud-u

08.10.2014. 12:44 / Izvor: eKapija.ba
Prvo rješenje za planiranje i budžetiranje u cloud-u

Nove tehnologije kao što je cloud olakšavaju prelazak sa običnih tabela na usvajanje najboljeg praktičnog rješenja za upotrebu procesa planiranja i predviđanja bez velikog finansijskog ulaganja.

U današnjem izazovnom okruženju, oslanjanje na proračunske tablice je neadekvatno i ispunjeno opasnostima. Planiranje i predviđanje rješenja mogu pomoći i ublažiti ove poteškoće, ipak mogu ostati izvan dosega za mnoge organizacije koje nemaju adekvatne IT resurse ili budžet koji će opravdati tu investiciju.

Sa novim Cloud rješenjem kao što je Oracle Planning and Budgeting Cloud Service, Oracle-ov prvi enterprise performance management (EPM) rješenje za cloud, otvara mogućnost za organizacije svih veličina da pojednostave planiranje i predviđanje, ubrzaju raspoređivanje i smanje troškove.

Način i okruženje planiranja se značajno promijenilo u većini organizacija u današnjoj globalnoj ekonomiji. Globalna recesija, nepravilan rast i oporavak od recesije kao i volatilnost tržišta čine sve veći izazov kad je u pitanju planiranje i predviđanje. 2010 istraživanje CFO Research Services otkriva da samo 40 posto finansijskih direktora mogu precizno prognozirati jedan kvartal godine (da ne spominjemo duži period od npr. godine ili više) unaprijed.

Da stvar bude gora, u nedavnom istraživanju Oracle-a o planiranju i predviđanju pokazalo je da 93 posto globalnih finansijskih menadžera su ugušeni radom u običnim tabelama. To se posebno odnosi na oblast budžetiranja, planiranja i predviđanja, gdje 75 posto ispitanika ukazuje da koristi obične tablice u ovom području. Dok su tabele lagane za upotrebu i preferiran alat finansijskih profesionalaca, nisu pogodne za velike procese kao planiranje.

Kad se organizacije previše oslanjaju na proračunske tablice kako bi one pomogle u aktivnostima planiranja, oni se suočavaju sa izazovima oko vremena, fleksibilnosti i velikim troškovima. Dugoročno planiranje rezultira u propustima u mogućnostima i zastarjelim planovima. Nepovezani procesi stvaraju nedostatak u fleksibilnosti i odgovornosti u promjenama. I na kraju, previše vremena provedenog u prikupljanju informacija, a nedovoljno potrošenog vremena za analiziranje rezultira u skupom rasipanju resursa sa upitnom koristi.

Nove tehnologije kao što je cloud olakšavaju prelazak sa običnih tabela na usvajanje najboljeg praktičnog rješenja za upotrebu procesa planiranja i predviđanja bez velikog finansijskog ulaganja. U razgovoru sa finansijskim direktorima, neki od razloga u prilog cloud baziranim finansijskim sistemima navode fleksibilnost alokacije resursa koji dolaze sa velikim investicijama, mogućnost da se izbjegnu fiksne kapitalne investicije u periodima korporativne i ekonomske nesigurnosti i pravovremeni pristup najnovijim softverskim mogućnostima. Činjenica da tradicionalni finansijski direktori koji su inače neskloni riziku su sada otvoreni za pokretanje finansijskih sistema preko clouda, trebao bi biti jasan pokazatelj da cloud servisi postaju go-to strategija za finansijske rukovodioce u potrazi za brzim pristupom najnovijim tehnologijama i da troškovno efektivno podrže svoje korporativne ciljeve.

Oracle Hyperion Planning u cloudu

Kao što vidimo stavovi i zahtjevi današnjih kupaca IT rješenja se prebacuju ka Cloudu. Stoga je Oracle izradio svoje tržišno vodeće Oracle Hyperion Planning rješenje u cloudu dostupno na osnovu pretplate sa novom ponudom. Pretplata je na 3 godine, a prvih 18 mjeseci usluga je potpuno besplatna. Minimalni broj korisnika je 10. Oracle planiranje i budžetiranje putem cloud usluge otklanja prepreke postavljanja lokalne aplikacije i čini ga mnogo lakšim za poslovanje kompanije bilo koje veličine i omogućava da uvode rješenje planiranja i budžetiranja svjetske klase u roku od nekoliko sedmica. Oracle Hyperion Planning rješenje je brzo usvajano u proteklih 10 godina, a više od 3700 organizacija su implementirale to rješenje.

Rezultati koje su postigli kupci s Oracle Hyerion Planning su bili impresivni. Oracle već 13 godina nudi aplikacije u Cloud-u i jedna je od rijetkih proizvođača koje mogu sveobuhvatno podržati različite potrebe malih, srednjih i velikih multinacionalnih organizacija u cloud-u s fleksibilnim, modernim i sigurnim aplikacijama. Postojeći korisnici Oracle Hyperion Planning-a putem clouda mogu da prošire upotrebu na nova odjeljenja ili podružnice, a mogu i postojeći sistem prebaciti na cloud. Core d.o.o. kao bh. konsultantska kuća u mogućnosti je implementirati ovakvo rješenje.

Sa jakim referencama i konsultantima sa dugogodišnjim iskustvom u implementiranju Oracle rješenja Vam stoji na raspolaganju za sva dodatna pitanja putem maila eldin.sabeta@core.ba ili putem telefona 033 765 313.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti