Turska spašava TRZ iz Hadžića i Zrak

08.03.2014. 08:28 / Izvor: nap.ba
Turska spašava TRZ iz Hadžića i Zrak

Erdal Trhulj, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije u posjeti je Turskoj gdje je razgovarao s više zvaničnika i ministara o jačoj sardnji u oblasti namjenske industrije.

Erdal Trhulj, federalni ministar energetike, rudarstva i industrije u posjeti je Turskoj gdje je razgovarao s više zvaničnika i ministara o jačoj sardnji u oblasti namjenske industrije. Trhulj je za novinsku agenciju Patria kazao da je konkretno pričao o četiri projekta, a da su za dva Turci jako zainteresirani.

"U tri navrata u prošloj godini dolazili su predstavnici "Makina kemije" i predstavnici kopnenih snaga Turske za jedan projekat koji je radio Tehničko-remontni zavod (TRZ) iz Hadžića. U februaru tačnije 19. im je zvanično dostavljena ponuda za taj projekat. Vrijednost je 25 miliona dolara i moja posjeta Turskoj bila je u svrhu sastanak sa njihovim sekretarom za narodnu odbranu Muradom Bayarom, koji je glavni po pitanjima te saradnje i ocjeni opravdanosti te ponude", kazao je Trhulj.

Kako je dalje naveo ministar Trhulj za NAP glavna njihova ocjena nakon sastanka je bila da je taj projekat izuzetno dobar i da će oni poslati svoju delegaciju da ocjene može li se razviti ta saradnja.

"Ukoliko bi došlo do saradnje onda bi taj posao od 25 miliona dolara značio spas za TRZ, a to bi bila dugoročna saradnja jer je riječ o projektu koji će se razvijati narednih 10 godina. I sigurno bi bio spas za fabriku TRZ ne samo za sadašnji broj uposlenih nego i znatno veći", dodao je Trhulj.

I drugi projekat je isto vezan za kopnene snage i tiče se optičkih instrumenata koje proizvodi "Zrak".

"Tu nije dostavljena zvanična ponuda, ali procijenjena vrijednost je negdje oko 15 miliona dolara. Ukoliko bi uspjeli da to reliziramo onda bi to bio spas za te dvije fabrike i njihov daljnji rad ", potcrtao je Trhulj.

Inače, Bosna i Hercegovina zadnje dvije godine pokušava uspostaviti jaču saradnju u oblasti namjenske industrije.

Imali smo neke sitne ugovore preko njihove državne komapnije "Makini kemija" i "Igmana" Konjic. Uglavnom je to bila za isporuku municije koju "Igman" proizvodi.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti