U poplavljenim općinama planirane investicije dovedene u pitanje

19.06.2014. 08:46 / Izvor: Nezavisne novine
U poplavljenim općinama planirane investicije dovedene u pitanje

Lokalne zajednice u RS, koje su pogođene nezapamćenim poplavama u maju ove godine, bilježe dramatičan pad prihoda u svojim budžetima, što može ugroziti planirane investicije i obaveze prema korisnicima budžeta.

Lokalne zajednice u RS, koje su pogođene nezapamćenim poplavama u maju ove godine, bilježe dramatičan pad prihoda u svojim budžetima, što može ugroziti planirane investicije i obaveze prema korisnicima budžeta.

Zbog novonastale situacije lokalne zajednice već pripremaju rebalanse budžeta, koji će tako biti umanjeni za milione KM.

Naime, punjenje budžeta u nekim opštinama je i prije poplava bilo lošije u odnosu na planove, a poplave su to samo još više ugrozile. Sa druge strane, neke opštine i gradovi uspjeli su ostvariti planove u prvoj polovini maja, ali zato sada osjećaju posljedice poplava.

U Odjeljenju za finansije grada Doboja, koji je najviše stradao u nezapamćenim poplavama, kazali su da će se tek u ovom mjesecu osjetiti posljedice katastrofe, kada je u pitanju priliv prihoda. Tome u prilog govore i podaci da je ostvarenje neporeskih prihoda u junu jedan odsto, a poreskih 38 odsto. Prema njihovim riječima, uskoro će uslijediti rebalans budžeta.

Kako su nam kazali u Odjeljenju za finansije grada Bijeljine, prihodi u ovoj lokalnoj zajednici su za 30 odsto manji u odnosu na stanje prije poplava, s tendencijom daljeg pada. Prema njihovim riječima, izrada plana konsolidacije je u toku. Pored toga, u Bijeljini su ranije kazali da će zbog pada prihoda budžet Bijeljine biti umanjen za nekoliko miliona KM, rebalansom koji se očekuje već narednog mjeseca.

U Odjeljenju za finansije grada Prijedora kazali su da je pad prihoda u maju iznosio oko 21 odsto u odnosu na planirane prihode iz velikog broja razloga, pa tako i zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile i ovaj grad.

Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora, rekao je da punjenje budžeta u ovoj lokalnoj zajednici nije slabo, već katastrofalno.

"U prvih šest mjeseci imaćemo za pet miliona KM manje nego što je planirano. Ako se tako nastavi, do kraja godine nedostajalo bi nam deset miliona maraka, što je trećina našeg godišnjeg budžeta. U tom slučaju, ne samo da ne bismo mogli realizovati investicije, nego ni obaveze prema korisnicima, u čemu nikad nismo kasnili", rekao je Pavić. On je rekao da lokalna vlast zasad nije donosila odluke o odustajanju od planiranih projekata i da će pokušati da ni ne odustaje, jer razvoja mora biti, bez obzira na krizu.

Kada je u pitanju Banjaluka, raspoloživi podaci pokazuju da je u prvih pet mjeseci ove godine prihod u budžet manji za 11 odsto u odnosu na prošlu godinu, a 18 odsto u odnosu na plan, ali do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" nismo dobili precizne podatke Gradske uprave Banjaluka, koji bi posebno tretirali maj.

Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, smatra da je pad prihoda rezultat pada privredne aktivnosti, koji je zabilježen u cijeloj RS, a naročito nakon poplava.

"Ono što je sigurno je da lokalne zajednice i prihodi koje ostvaruju nisu dovoljni i neće biti dovoljni da se ove godine ispune planovi koji su bili napravljeni usvajanjem budžeta", rekao je Pavlović. Naveo je i činjenicu da smo u izbornoj godini, gdje se bilo kakve ozbiljnije investicije odlažu do poslije izbora, dok se vidi ko će biti partner za to u sljedećim godinama.

"Sve u svemu, to nas vodi sve većoj bijedi i neizvjesnosti", zaključio je on.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti