U prevazilaženju prepreka za izvoz mlijeka pomažu konsultant iz Slovenije

15.04.2014. 09:54 / Izvor: Fena
U prevazilaženju prepreka za izvoz mlijeka pomažu konsultant iz Slovenije

U saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH, entitetskim ministarstvima poljoprivrede i inspektoratima, USAID/Sida FARMA projekt je angažovao konsultanta iz Slovenije da bi pomogao radnoj grupi u izradi prijedloga Akcionog plan.

U saradnji sa Uredom za veterinarstvo Bosne i Hercegovine, entitetskim ministarstvima poljoprivrede i inspektoratima, USAID/Sida FARMA projekt je angažovao konsultanta iz Slovenije da bi pomogao radnoj grupi u izradi prijedloga Akcionog plana za prevazilaženje prepreka za izvoz mlijeka u EU iz Bosne i Hercegovine.

Tokom januara ove godine FVO (Food and Veterinary Organisation EU) je obavio inspekciju mljekara i farmi koje su odobrene od nadležnih tijela BiH i entiteta za izvoz mlijeka u EU. Izvještaj FVO inspekcije sadrži preporuke za prevazilaženje nedostataka koje BiH treba otkloniti da bi se uspostavio sistem proizvodnje i kontrole mlijeka u skladu sa EU zahtjevima, a nacrt Akcionog plana, koji je urađen na osnovu ovih preporuka, bit će u najskorije vrijeme dostavljen nadležnim institucijama za dobijanje saglasnosti.

Inspekcija FVO-a boravila je u BiH od 21. do 31. januara i vršila procjenu kontrola koje su provele nadležne bh. institucije u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u zemlje EU. U izvještaju EU je naznačeno da sadašnja kontrola mlijeka i mliječnih proizvoda u BiH nije efikasna ni efektivna, te da BiH ne može izvoziti mlijeko u EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti