U Tuzli otvorena dva rekonstruisana mosta uništena tokom majskih poplava

03.09.2014. 13:17 / Izvor: eKapija.ba
U Tuzli otvorena dva rekonstruisana mosta uništena tokom majskih poplava

Jučer su svečanom ceremonijom u Brđanima u Tuzli zvanično otvorena dva rekonstruisana mosta, koja su pretrpjela velika oštećenja tokom poplava koje su u maju zadesile Bosnu i Hercegovinu

Jučer su svečanom ceremonijom u Brđanima u Tuzli zvanično otvorena dva rekonstruisana mosta, koja su pretrpjela velika oštećenja tokom poplava koje su u maju zadesile Bosnu i Hercegovinu. Ceremoniji su prisustvovali Zekerijah Osmić, ministar odbrane BiH, Anne Havnør, zamjenica šefa misije Ambasade Kraljevine Norveške, Jasmin Imamović, gradonačelnik  Tuzle, major general Dieter Heidecker, komandant EUFOR ALHEA, Jasmin Porobić, UNDP-ov rukovodilac programa ljudske sigurnosti, te mnogobrojni žitelji ovog područja koji su se okupili kako bi izrazili zahvalnost zbog rekonstrukcije mostova.

Nakon majskih poplava, u mnogim lokalnim zajednicama infrastruktura je pretrpjela velike štete, što značajno otežava normalizaciju života u pogođenim regijama, slobodu kretanja i obavljanje ekonomskih aktivnosti. Jedna od tih regija je i šire područje Grada Tuzla.

Slijedeći uspješan primjer operacije čišćenja nakon poplava „Zajednički napor – 14“, vojnici EUFOR-a, zajedno sa Oružanim snagama BiH (OS BiH), radili su na obnovi dva mosta u Brđanima i Doknju u Tuzli. Pored direktne pomoći pogođenom stanovništvu, ova inicijativa je doprinjela i jačanju kapaciteta pripadnika Oružanih snaga BiH.

"Projekat izgradnje i sanacije razrušenih mostova nakon katastrofalnih poplava samo je jedan u nizu projekata kojima Oružane snage BiH, ispunjavaju svoju misiju pomoći civilnom stanovništvu. Zbog toga želim da izrazim zahvalnost svima, koji su omogućili da Oružane snage BiH izvrše svoju misiju i da stanovništvu ovoga kraja omoguće lakši život", izjavio je ministar Osmić.

Zahvaljujući sredstvima Vlade Kraljevine Norveške u iznosu od 85,000 KM, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) nabavio je sve potrebne materijale za rekonstrukciju mostova, Grad Tuzla je izgradio nasipe za mostove, a Mobilni tim EUFOR-a iz Austrije za obuku za pomoć pri otklanjanju posljedica prirodnih katastrofa obučio je pripadnike OS BiH i izradio glavne tehničke nacrte. Praktični dio obuke sastojao se u samoj izgradnji mostova.

"Drago mi je da danas vidim pripadnike Oružanih snaga BiH i EUFORa, predstavnike bh. vlasti, lokalne zajednice i Ujedinjenih nacija, koji su uložili zajedničke napore u ovim teškim vremenima, kako bi pomogli zajednicama koje su pretrpjele ogromne štete nakon poplava. Vlada Kraljevine Norveške je do sada obezbijedila blizu 3 miliona US dolara za hitne intervencije kako bi pomogla najugroženijima, a nastavićemo i dalje da pomažemo bh. građanima i u fazi oporavka", kazala je Havnør.

Obnovom ova dva mosta omogućen je lakši prilaz domovima i poljoprivrednim površinama, te lakša komunikacija i saobraćaj za preko 350 porodica u ovom kraju.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović, je za kraj poručio da su mostovi simbol povezivanja, pa su tako i ova dva mosta nastala kao rezultat povezivanja energija i solidarnosti, sagrađeni na stručan, kvalitetan i siguran način, te će dugo povezivati građane dviju obala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti