Zaštitom industrijskog dizajna do jače konkurentske pozicije

10.04.2014. 08:37 / Izvor: Fena
Zaštitom industrijskog dizajna do jače konkurentske pozicije

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva "Mostar 2014", Vanjskotrgovinska komora BiH održala je danas info-dan na temu "Značaj intelektualnog vlasništva za poduzeća – zaštita industrijskog dizajna".

U sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva "Mostar 2014", Vanjskotrgovinska komora BiH održala je jučer info-dan na temu "Značaj intelektualnog vlasništva za poduzeća – zaštita industrijskog dizajna".

Tom je prigodom prezentirano značenje zaštite industrijskog dizajna, temeljni uvjeti koje dizajn mora zadovoljiti za priznanje zaštite kao i uporaba industrijskog dizajna u BiH i inozemstvu.

Stručnjakinja za industrijski dizajn u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH Marija Zelenika pozvala je sve autore novih dizajna u BiH da to kroz Institut i zaštite.

Po njezinim riječima, industrijski dizajn ne štiti funkcionalnost, već vanjski izgled proizvoda.

"Da bi se dizajn i zaštitio on mora biti nov na tržištu i ne smije biti kopija nečeg već viđenog. Također, dizajn treba biti funkcionalan i, naravno, donositi profit, jer nema baš smisla zaštićivati nešto što se neće moći serijski proizvoditi nakon zaštite", kazala je Zelenika, dodavši kako se u posljednje vrijeme povećava broj prijava zaštite industrijskog dizajna.

Senad Hromić iz Vanjskotrgovinske komore BiH smatra kako je zaštita industrijskog dizajna izuzetno važno za sva poduzeća, s obzirom da intelektualno vlasništvo predstavlja zaista vrijednu imovinu poduzeća.

"Industrijski dizajn potrebno je na odgovarajući način zaštiti jer se time jača konkurentska pozicija svakog poduzeća. Dizajn je danas i vrlo često nešto što privlači kupce i povećava prodaju", kazao je Hromić.

Sudionici info-dana imali su prigodu saznati zašto zaštita industrijskog dizajna predstavlja najučinkovitije tržišno sredstvo kojim proizvođač može zaštiti vlastita ulaganja u razvoj i proizvodnju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti