Kamočaji: Tržište rada se polako stabilizira, pad nezaposlenosti

20.05.2014. 12:43 / Izvor: Fena
Kamočaji: Tržište rada se polako stabilizira, pad nezaposlenosti

Istaknuo je da JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" želi biti aktivni učesnik u kreiranju tržišta rada u Kantonu Sarajevo, ali i najpouzdaniji posrednik između nezaposlenih osoba, sjedne i poslodavaca, s druge strane.

Javna ustanova „Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" jučer je organizirala okrugli sto o temi „Prvi koraci u sektoru zapošljavanja“ koji je okupio brojne predstavnike svih nivoa vlasti iz oblasti zapošljavanja, predstavnike nevladinog sektora i međunarodnih organizacija u BiH.

"Naša politika kvaliteta je realizacija vizije da svi naši poslovni procesi budu usmjereni na sticanju povjerenja svih zainteresiranih strana, te da se poboljša stopa zaposlenosti ne samo u Kantonu Sarajevo nego i u čitavoj BiH", izjavio je direktor JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" Igor Kamočaji, prenosi Fena.

Istaknuo je da JU "Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo" želi biti aktivni učesnik u kreiranju tržišta rada u Kantonu Sarajevo, ali i najpouzdaniji posrednik između nezaposlenih osoba, sjedne i poslodavaca, s druge strane.

Kamočaji je naveo da je na osnovu mnogobrojnih studija i izvještaja koje su sačinile relevantne međunarodne i domaće institucije i organizacije o sektoru rada i zapošljavanja u BiH, evidentan strukturalni problem zbog kojih postojeći sistemi službi za zapošljavnje (legislative, odsustvo socijalnog dijaloga, nedostatak koordinacije, kao i kapaciteta za ozbiljno vođenje aktivne politike zapošljavanja) ne može odgovoriti savremenim potrebama tržišta rada i zapošljavanja u našoj zemlji.

"Služba je uglavnom percepirana kao služba za realizaciju administrativnih poslova vezanih za ostvarivanje socijalnih prava, ili kako često imam običaj reći – karitativna ustanova. To doista i nije daleko od istine, jer samo od 2009. do 2013. godine, Služba je za materijalno-socijalnu sigurnost nezaposlenih osoba izdvojila 95.418.086 KM ili prosječno godišnje 19.100.000 KM, što je 75 odsto našeg budžeta. U istom periodu za mjere aktive politike zapošljavanja je utrošeno 38.709.108 KM ili prosječno godišnje 7.741.822 KM", kazao je Kamočaji.

Također je naglasio da je protekla dva-tri mjeseca zabilježen blagi pad nezaposlenosti, što potvrđuje da se tržište rada polako stabilizira.

Projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović ukazao je na neusklađenost obrazovnog sistema u BiH i potreba tržišta rada.

Naveo je da CCI već godinama zagovara ozbiljnu reformu sektora zapošljavanja u BiH i u Kantonu Sarajevo i uloge službi za zapošljavanje, kojima su ograničene mogućnosti i svedene isključivo na pitanje reguliranja zdravstvenog osiguranja.

Istaknuo je kao primjer da je prosječno vrijeme koje službenici službi za zapošljavanje mogu posvetiti nezaposlenoj osobi svega nekoliko minuta godišnje, jer su opterećeni pečatiranjem radnih knjižica i izdavanjem desetaka raznih potvrda.

U Kantonu Sarajevo je trenutno na evidenciji registrirano 70.948 nezaposlenih osoba, što je za 1.306 osobe ili 1,80 posto manje u odnosu na isti mjesec prošle godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital