U toku istraga o nalazima iz negativnih revizorskih izvještaja

12.04.2015. 12:48 / Izvor: SRNA
U toku istraga o nalazima iz negativnih revizorskih izvještaja

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota potvrdio je da policija vodi istragu o nekim od negativnih revizorskih izvještaja revidiranih subjekata u javnom sektoru u RS-u.

Glavni revizor Republike Srpske Duško Šnjegota potvrdio je da policija vodi istragu o nekim od negativnih revizorskih izvještaja revidiranih subjekata u javnom sektoru u RS-u.

- Istrage su u toku i nedavno je bio jedan razgovor s policijom koja radi neke od tih izvještaja - kazao je Šnjegota.

Nije mogao precizirati u kojoj fazi je istraga, niti o kojem se od revidiranih subjekata u javnom sektoru radi, a koji imaju negativan revizorski nalaz, navodeći da to treba da kažu oni koji vode istrage.

Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS-u je u ovoj godini planirala 65 finansijskih revizija, što je mnogo više u odnosu na prethodnu godinu. Šnjegota je uvjeren da će taj posao i završiti.

Bit će provjeren i rad 10 javnih preduzeća, među kojima i poslovanje "Puteva RS-a“, "Željeznica RS-a“ te komunalna preduzeća zadužena za proizvodnju i distribuciju vodu te rad Javne ustanove „Vode RS-a“.

Planirano je i da se obavi i šest revizija učinka, a rad na njima je u toku. Šnjegota je potvrdio da je stanje finansijskog izvještavanja u javnom sektoru u RS-u, zavisi i od toga da li se revizija obavlja svake godine ili nakon par godina.

- Nažalost, kada je u pitanju usklađenost, gdje je svrha revizije da utvrditi opseg u kojem revidirani subjekt poštuje pravila, politike, zakone, ugovorne obveze ili propise, stanje ne ide nabolje i čini mi se da će u ovoj godini čak biti i lošija ocjena generalno u odnosu na prethodnu - rekao je Šnjegota.

Pojašnjava da se najčešće ne poštuje Zakon o javnim nabavkama BiH, Zakon o budžetskom sistemu RS, Zakon o zaduživanju, dugu i garancijama RS-a.

Glavna služba za reviziju javnog sektora uskoro će objaviti i novih šest izvještaja, među kojima su  izvještaj o radu Agencije za agrarna plaćanja i za ministarstva zdravlja RS-a te lokalne uprave i samouprave RS.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital