Višemilionska dugovanja banjalučkog "Kosmosa"

18.03.2015. 08:19 / Izvor: Fena
Višemilionska dugovanja banjalučkog 'Kosmosa'

Dospjele obaveze ovog privrednog društva za poreze i doprinose na dan 31.decembar 2014. godine, prema podacima koje je entitetsko resorno ministarstvo dobilo od uprave "Kosmosa", iznose ukupno 8.205.424 KM, bez obračunatih kamata.

Ukupne obaveze uprave banjalučkog preduzeća „Kosmos“ prema radnicima na kraju prošle godine su iznosile 3.396.505 KM. Prema zaposlenima, od kojih je jedan broj u štrajku još od prošle godine, uprava ima neisplaćene obaveze za neto zarade, regres, dnevnice za službeni put, otpremnine, troškove prijevoza i naknade po ugovoru o djelu.

Međutim, rukovodstvo „Kosmosa“ ima i druge neisplaćene obaveze.

Dospjele obaveze ovog privrednog društva za poreze i doprinose na dan 31.decembar 2014. godine, prema podacima koje je entitetsko resorno ministarstvo dobilo od uprave "Kosmosa“, iznose ukupno 8.205.424 KM, bez obračunatih kamata.

Dobavljačima se duguje 556.676 KM, što u strukturi ukupnih obaveza iznosi oko četiri posto.

S ciljem prevazilaženja teškog stanja u "Kosmosu“, ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Petar Đokić je ranije imenovao komisiju sa zadatkom da izvrši detaljnu analizu stanja u privrednom društvu i da predloži konkretna rješenja za prevazilaženje trenutnog stanja.

Komisija je izvršila uvid u trenutno stanje u preduzeću, a spomenute podatke dostavili su na upit poslanika PDP-a Branislava Borenovića, koji je postavio pitanje šta nadležni namjeravaju uraditi na prevazilaženju postojećeg stanja u preduzeću „Kosmos“.

U odgovoru se tvrdi da će se uprava, s ciljem isplate zaostalih plaća radnicima, angažovati na naplati zaostala potraživanja po osnovu realizovanih ugovora od 2010. do 2014. godine, kao i da redovno naplati potraživanja po osnovu ugovora koji će se realizovati u 2015. godini.

Također, rukovodstvo "Kosmosa" je obećalo da će se angažovati na pronalasku novih poslova koji bi u narednom periodu mogli rezultirati potpisivanjem novih ugovora.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital