Vlada nije prihvatila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ZZO KS

08.05.2015. 09:23 / Izvor: eKapija.ba
Vlada nije prihvatila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju ZZO KS

Vlada Kantona Sarajevo nije prihvatila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO KS) na jučer započetoj Sedmoj sjednici.

Vlada Kantona Sarajevo nije prihvatila Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (ZZO KS) na jučer započetoj Sedmoj sjednici.

Razlozi za neprihvatanje pomenutog izvještaja su da je Zavod zdravstvenog osiguranja KS tokom poslovne 2014. godine poslovao negativno po kvartalnim izvještajima kao i da Upravni odbor nije poduzimao mjere za otklanjanje gubitaka u skladu sa zakonom, niti je razmatrao izvještaje o finansijskom poslovanju po periodičnom obračunu, a bio je obavezan. Razlog je i da u postojećem Pravilniku o javnim nabavkama nisu detaljno i precizno definisane različite faze javne nabavke, uključujući procedure obaveza i odgovornosti.

Isto tako su ostvarena i prekoračenja troškova plaća u odnosu na planirane za osam posto (8%), zbog čega Ministarstvo zdravstva i Vlada KS smatra da je neophodno preispitati visinu primanja uposlenih u ZZO KS te uskladiti plan upošljavanja sa planiranim nivoom troškova. Jedan od razloga je i povećanje troškova lijekova na recept što je suprotno planiranom smanjenju, a nisu utvrđene ni konkretne mjere za smanjenje ovih troškova. Naglašeno je i da je potrebno obezbijediti proceduru kontrole u računovodstvu kao i dosljednu primjenu propisa koji regulišu evidentiranje poslovnih događaja.

Vlada Kantona Sarajevo je imala u vidu i činjenice da je Upravni odbor ove ustanove na svojoj 13. sjednici održanoj 22. aprila 2015. godine donio Odluku o neusvajanju Izvještaj o radu i finansijskom poslovanju Zavoda zdravstvenog osiguranja KS te da Zavod nije primjenjivao pojedine odredbe Zakona o budžetima Federacije BiH kao i da je Nadzorni odbor ove ustanove uočio određene nepravilnosti u poslovanju Zavoda, saopćeno je iz press službe Vlade Kantona Sarajevo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital