BiH mora poboljšati stanje okoliša u odnosu na energetsku mrežu

21.04.2014. 12:56 / Izvor: Fena
BiH mora poboljšati stanje okoliša u odnosu na energetsku mrežu

BiH kao članica Energetske zajednice je odgovorna uzeti u obzir, između ostalog, i glavni cilj Ugovora o Energetskoj zajednici usvojenim u oktobru 2013.godine, "da unaprijedi poboljšanje stanja okoliša.

BiH kao članica Energetske zajednice je odgovorna uzeti u obzir, između ostalog, i glavni cilj Ugovora o Energetskoj zajednici usvojenim u oktobru 2013.godine, "da unaprijedi poboljšanje stanja okoliša u odnosu na energetsku mrežu", poručeno je iz Delegacije Evropske unije.

Portparolka Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u BiH Jamila Milović-Halilović, na pitanje da li proizvodnja električne energije u termoelektranama, odnosno tzv. „prljave“ energije može omesti i usporiti put zemlje ka Evropskoj uniji navela je da je Sekretarijat Energetske zajednice administrativo tijelo odgovorno da pomaže, nadgleda i provodi Ugovor, te da se sve relevantne pravne stečevine prenose postupno, kada je riječ o ugovornim strankama.

U popisu direktiva i dokumenata koje obavezuju ugovorne strane u sklopu okolišnih politika Ugovora o Energetskoj zajednici nalaze se: Direktiva o procjeni učinka na okoliš (1985/337/EEC); Direktiva o sumpornom sadržaju tekućih goriva 1999/32/EC; Direktiva o velikim ložištima 2001/80/EC; Član 4(2) Direktive o divljim pticama te Direktiva o industrijskim emisijama 2010/75/EU (za nove elektrane), s rokom 1.januar 2018.godine.

Istovremeno Ugovor predviđa i provođenje Direktive o integriranom sprečavanju i kontroli zagađenja (IPPC) 2008/1/EC , Protokola iz Kjota kao i Direktive o industrijskim emisijama 2010/75/EU (za postojeće elektrane), podsjetila je portparolka EU/SR.

Tu je i Direktiva o velikim uređajima za loženje i Stalna grupa na visokom nivou Energetske zajednice koja je izdala dvije zasebne odluke (Odluka D/2013/05/MC-EnC i Odluka D/2013/06/MC-EnC) koje sadrže pravila za planiranje i rad velikih postrojenja za loženje.

Jamila Milović-Halilović ističe i da je izdavanje potrebnih dozvola za rad energetskih objekata u nadležnosti lokalnih vlasti, pri čemu se trebaju potpuno uzeti u obzir nacionalni zakonodavni okvir i međunarodne obaveze.

"Što se tiče načina na koji EU sprječava kršenje Direktive, primjena zakona EU je jasna. Svaka država članica je odgovorna za provedbu zakona EU u okviru svog pravnog sistema. U slučaju da država članica ne postupa u skladu s zakonima Evropske unije, Evropska komisija ima pravo pokrenuti postupak i odlučiti o kršenju i kada je to potrebno može proslijediti slučaj Evropskom sudu pravde", naglasila je portparolka EU/SR Jamila Milović – Halilović.

U izvještaju koji je napravila organizacija Frank Bold i koji je objavljen početkom ovog mjeseca je navedeno da najmanje pet novih termoelektrana na lignit na Balkanu rizikuje kršenje zakonodavstva EU o zagađenju, preciznije EU Direktive o industrijskoj emisiji (IED) prije nego što počnu proizvoditi električnu energiju.

U istom izvještaju se upozorava da se u BiH nalazi najveći broj novih postrojenja koji nisu u skladu s navedenom direktivom, a prekršaji su najgori u termoelektrani na lignit u Stanarima zbog čega je Centar za životnu sredinu iz Banje Luke u januaru ove godine predao službenu žalbu Sekretarijatu Energetske zajednice, čije je sjedište u Beču, koja je trenutno u procesu razmatranja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU