Bugarska: Obustava radova na Južnom toku

20.08.2014. 10:15 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Bugarska: Obustava radova na Južnom toku

Bugarsko ministarstvo privrede i energetike naložilo je da se obustave svi radovi na projektu Južni tok dok se on ne usaglasi sa zahtjevima Evropske komisije (EK).

Bugarsko ministarstvo privrede i energetike naložilo je da se obustave svi radovi na projektu Južni tok dok se on ne usaglasi sa zahtjevima Evropske komisije (EK).

U pismu Bugarskom energetskom holdingu (BEH), koje je potpisao ministar privrede Vasil Štonov, zabranjeno je sklapanje bilo kakvih ugovora u vezi s Južnim tokom, a od BEH-a je zatraženo da pruži svaku pomoć EK-u kako bi se ovaj projekat usaglasio s pravnom regulativom Evropske unije, prenosi Itar-Tass.

Štonov je prošle sedmice izjavio da će projekat Južni tok biti realiziran jer je važan i za Bugarsku i za Rusiju, ali i za cijelu EU.

Sve strane uključene u projekat, međutim, moraju shvatiti da će to morati biti po propisima EU-a, istakao je Štonov.

Izrazio je očekivanje da će do napretka doći u naredna dva mjeseca ukoliko se sjedne za pregovarački sto i zajednički radi sa Rusijom i EK-om.

„U stvari, i nema toliko mnogo problema koje treba riješiti“, optimista je Štonov.

Propisi o konkurenciji

Inače, EK u vezi sa Južnim tokom Bugarskoj naročito zamjera što se nije pridržavala propisa o konkurenciji, napomenula je Ekaterina Zaharijeva, zamjenica bugarskog premijera za ekonomski razvoj, u nedavnom intervjuu za BTV.

Zaharijeva napominje i da su Bugari već dali preporuke za neophodne izmjene u projektu.

U Bugarskom ministarstvu privrede i energetike je mnogo puta ponovljeno da je projekat Južni tok važan za Bugarsku kako zbog diversifikacije snabdijevanja gasom, tako i sa ekonomskog aspekta.

Glavna sekcija kopnenog dijela gasovoda kroz Bugarsku bila bi dugačka 541 kilometar.

Projektom je predviđena izgradnja prijemnog terminala i tri kompresorske stanice - blizu Varne, Lozena i Rasova.

Predviđeno je da će se gasovodom Južni tok u južnu Evropu transportovati 30 milijardi kubnih metara ruskog prirodnog gasa godišnje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU