EU

EK: Federalni zakon o unutarnjoj trgovini diskriminatoran

20.04.2014. 14:46 / Izvor: Federalna.ba
EK: Federalni zakon o unutarnjoj trgovini diskriminatoran

​Evropska komisija upozorila je da je postojeći Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije diskriminatoran jer propisuje jednaku zastupljenost domaće i strane robe u većim trgovinama.

Evropska komisija upozorila je da je postojeći Zakon o unutarnjoj trgovini Federacije diskriminatoran jer propisuje jednaku zastupljenost domaće i strane robe u većim trgovinama. U Republici Srpskoj su izmjene ovog rješenja, pod pritiskom međunarodne zajednice, već ugledale svjetlo dana, dok su u Federaciji još u parlamentarnoj proceduri. Kako do konkurentnosti domaće proizvodnje i smanjenja vanjskotrgovinskog deficita, uz potpuno otvaranje domaće ekonomije na putu ka Evropskoj uniji?

Prema trenutnom zakonodavstvu, u trgovinama koje imaju više od 1.000 kvadratnih metara mora biti 50 posto domaće robe u asortimanu, odnosno domaća i strana roba moraju biti jednako zastupljene. Međutim, ocjena je Evropske komisije da je takva raspodjela diskriminatorska. "Ne znam šta je tu diskriminacija ako je nešto ravnopravno? Traže da se police prepuste onima koji se za njih izbore jer, tvrde, i kod njih je tako. Ali, to nije istina jer, naprimjer, u Danskoj možete kupiti samo dansko mlijeko'', kaže Milorad Bahilj, ministar trgovine FBiH.

Potpredsjednik Privredne komore FBiH Jago Lasić smatra da se ova situacija mogla izbjeći brisanjem ograničenja u kvadratima, kako bi svi dobili isti tretman.

Evropska unija je više puta upozoravala da je domaće zakonodavstvo u ovoj oblasti neusklađeno sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju. Taj sporazum nalaže ugovornim stranama - državama članicama, među kojima je i BiH, da ne uvode nikakve diskriminatorske mjere u odnosu na robu druge strane, pojašnjava Marina Kavaz-Siručić, glasnogovornica Direkcije za evropske integracije.

Za BiH je veoma važno da primijeni pravila koja nalaže EU, ali i da zaštiti ionako krhku domaću proizvodnju, koja se svakodnevno bori za plasman i protiv uvozničkih lobija. Uglavnom sve ostaje na građanima, od kojih se očekuje ekonomski patriotizam jer je, prema Lasićevim riječima, "uvoznički lobi danas jači od Vlade i on diktira sve".

"Na uvozničke lobije teško je utjecati jer je njihov posao da lobiraju i prodaju nešto što su dogovorili, a posao građana je da odluče da li će novac potrošiti na uvoznu ili domaću robu", ocjenjuje Muris Pozderac, sekretar Asocijacije trgovine u VTK BiH.

I dok se u Federaciji još čeka na izmjene Zakona, RS ispunila je svoje obaveze. U skladu s preporukom Evropske komisije u  Zakonu  o trgovini izbrisana je odredba koja je propisivala da je trgovac dužan osigurati ravnomjerno učešće robe domaćeg i stranog porijekla.

"Preostaje nam još da utvrdimo načine kako da se izborimo da se poveća zastupljenost domaćih proizvoda u tržnim centrima u RS-u", kaže Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS-a.

Iako su vanjska i unutrašnja trgovina vrlo značajne za finansijski sektor u BiH, ova oblast je potpuno  neorganizovana u BIH, smatraju privrednici. Jedini način da se zaštiti domaća proizvodnja ostaju mjere carinske i porezne politike, jer postojeća ograničenja zastupljenosi robe na policama predviđena zakonom u Evropskoj komisiji smatraju protekcionizmom, koji ugrožava slobodno tržište na koje su se vlasti obavezale. Sada je na parlamentarcima da odluče kako primijeniti evropska pravila na ovom tržištu.

"Kupujmo domaće": Domaći proizvode se guraju na dno polica

U Udruženju "Kupujmo domaće" tvrde da se i mimo Zakona o unutarnjoj trgovini na domaćem tržištu bh. proizvodi guraju na dno polica i da dominiraju strani proizvodi.

foto:doznajemo.com

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU