EK i EIB potpisali Memorandum o suradnji u poljoprivredi i ruralnom razvoju

14.07.2014. 12:39 / Izvor: eKapija.ba
EK i EIB potpisali Memorandum o suradnji u poljoprivredi i ruralnom razvoju

EIB će donijeti svoje iskustvo u razvoju financijskih instrumenata, koji igraju sve važniju ulogu za potporu konkurentnosti i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim poduzećima.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Dacian Ciolos i potpredsjednik Europske investicijske banke (EIB) Wilhelm Molterer potpisali su danas Memorandum (MoU) između Europske komisije i Europske investicijske banke za suradnju u poljoprivredi i ruralnom razvoju u 2014-2020. Prvi takve vrste u području poljoprivrede, ovaj Memorandum utire put za zajedničke inicijative obiju institucija, kako bi se stimulirao ruralni razvoj i potaknulo korištenje financijskih instrumenata iz fondova za ruralni razvoj.

EIB će donijeti svoje iskustvo u razvoju financijskih instrumenata, koji igraju sve važniju ulogu za potporu konkurentnosti i inovacija u poljoprivredi, šumarstvu i ruralnim poduzećima. EIB će biti u mogućnosti savjetovati države članice i regije o definiranju strategija ulaganja u projekte. EIB će također staviti naglasak na poljoprivredu i tvrtke koje se bave poljoprivredom u operativnom programu i svojim intervencijama (investicije, pilot i demonstracijski projekti, i inovativni projekti, prijenos rezultata istraživanja i razmjenu znanja (u skladu s Europskim inovacijskim partnerstvom za "poljoprivrednu proizvodnju i održivosti)).

Daljnji primjer za potencijalnu zajedničku suradnju bio bi razvoj financijskih instrumenata koji podržavaju zelene infrastrukture u ruralnim područjima i šumarstvu, kao i mogućnost korištenja financijskih instrumenata EU-razine, kao što Cosme i Horizon 2020.

U Memorandumu se naglašava potencijalna uloga EIB-a u financiranju javnih i privatnih projekata, kao i financiranje nacionalnih i regionalnih javnih davanja za programe ruralnog razvoja. Dakle, EIB Group (tj. EIB i Europski investicijski fond) će također povećati svoju prisutnost u poljoprivredi i šumarstvu, olakšavajući procjene isplativosti i procjene ex-ante u kontekstu programiranja ruralnog razvoja.

(europski-fondovi.eu)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU