EU ne prihvata odgodu strukturalnog dijaloga koje je tražilo VM BiH

25.04.2014. 10:03 / Izvor: Fena
EU ne prihvata odgodu strukturalnog dijaloga koje je tražilo VM BiH

Evropska komisija neće odgoditi tematsku sjednicu posvećenu Strukturalnom dijalogu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji će se održati 29. aprila.

Evropska komisija neće odgoditi tematsku sjednicu posvećenu Strukturalnom dijalogu između Evropske unije i Bosne i Hercegovine koji će se održati 29. aprila. To se, među ostalim, navodi u pismu koje je direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske unije za proširenje Jean Eric Paquet uputio predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Vjekoslavu Bevandi, ministru pravde BiH Bariši Čolaku, entitetskim ministrima pravosuđa Zoranu Mikuliću i Gorani Zlatković, direktorici Direkcije za evropske integracije Nevenki Savić te na još nekoliko adresa osoba uključenih u strukturalni dijalog. Pismo direktora Paqueta objavljujemo u cijelosti.

"Primili smo informaciju o zaključcima koje je usvojilo Vijeće ministara BiH o zahtjevu za odgodu tematske sjednice posvećene Strukturalnom dijalogu između EU-BiH o pravosuđu koji se treba održati u Briselu 29. aprila i prisustvu relevantih eksperata iz Evropske komisije za demokratiju putem prava pri Vijeću Evrope (Venecijanska komisija). Zahtjev Vijeća ministara BiH je primljen k znanju iako BiH nije stupila u zvanični kontakt s našim uredima. U svakom slučaju, službe Evropske komisije namjeravaju da održe praktične sastanke kao što je predviđeno prvobitnim rasporedom o čemu su vaši uredi obavješteni 27. marta putem zvanične komunikacije. Molim Vas da ne zaboravite u ime službi Evropske komisije i Venecijanske komisije da su svi aranžmani za seminar prije dugo vremena finalizirani i implementirani kada su pripreme učinkovito počele i kada je počela pozitivna razmjena o predloženom planingu s Vama. U svjetlu toga i zbog izuzetno kratkog roka, sastanak ne može biti odgođen", ističe se u pismu. 

Osim toga, kako je ranije objašnjeno, službe Evropske komisije smatraju da je predstojeća tematska vježba tehnički seminar. U skladu s praksom Strukturalnog dijaloga, tematska diskusija organizirana je kako bi se osigurala temeljita pravna rasprava uz doprinos i u korist sljedećih aktera: predstavnika iz institucija koje se bave planovima reformi; predlagača relevantnih zakona; predstavnika drugih nadležnih organa i institucija iz pravosuđa i vlasti u cijeloj BiH.

"U skladu s ranijom praksom i zahtjevima EU, oslonit ćemo se na Vaše urede, kao tačke ulaska, kao i na tehničku koordinaciju dopredsjedavajućeg za BiH da bude obavješten što je prije moguće o predstavnicima iz BiH institucija i vlasti koji će biti u mogućnosti da prisustvuju", ističe se u pismu. 

Dodaje se da su informacije koje su primljene putem medija pokazuju da je Vijeće ministara razgovoralo o problemima povezanim s delegacije za tematsku sjednicu BiH. "U pogledu izbjegavanja mogućih problema, odgoda ili sprečavanja nesporazuma, veoma jasne preporuke su već predate na zatvaranju plenarne sjednice u novembru 2011. godine nakon čega su uslijedile konsolidacije jasog postupka. Na osnovu međusobnog razumjevanja i prakse, ovo će ostati tehnički proces između vaših ureda, radne grupe BiH za dijalog, koji predvodi kopredsjedavajući, i službe Evropske komisije, posebno kada su u pitanju tematske vježbe", stoji u pismu koje je direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske unije za proširenje Jean Eric Paquet uputio visokopozicioniranim dužnosnicima Bosne i Hercegovine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU