Evropski zastupnici u Sarajevu govorit će o novom pristupu EU prema BiH

23.10.2014. 09:03 / Izvor: Fena
Evropski zastupnici u Sarajevu govorit će o novom pristupu EU prema BiH

Predstavnici Panevropskih organizacija iz Evrope, bh. vlasti i međunarodne zajednice učestvovat će od 24. do 26. oktobra u Sarajevu na međunarodnoj konferenciji "BiH na prekretnici - Novi pristup evroatlantskim integracijama".

Predstavnici Panevropskih organizacija iz Evrope, bh. vlasti i međunarodne zajednice učestvovat će od 24. do 26. oktobra u Sarajevu na međunarodnoj konferenciji "Bosna i Hercegovina na prekretnici - Novi pristup evroatlantskim integracijama".

Tim povodom jučer je u Sarajevu održana pres-konferencija  gdje su predstavnici Panevropske unije Bosne i Hercegovine istakli da je konferencija koncipirana u tri panela, na kojima će zastupnici u Evropskom parlamentu govoriti o temi "Novi pristup Evropske unije prema BiH", dok će bh. profesori i članovi Panevropske unije BiH predstaviti novi pristup u BiH prema Evropskoj uniji.

Među učesnicima konferencije su predsjednici Panevropske unije iz Francuske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Švicarske i Hrvatske, koji će govoriti o panevropskim pogledima na BiH.

Počasni predsjednik Panevropske unije BiH prof. dr. Franjo Topić podsjetio je da je Panevropska unija nastala 1923. godine i da je jedna od najstarijih organizacija koja promiče evropsko jedinstvo.

U tom smislu, značajno je što će na konferenciji, kaže, prisustvovati Tonino Picula, Tanja Fajon, Dubravka Šuica i Bernd Posselt, zastupnici u Evropskom parlamentu. "Treba nam dodatne „infuzije“ da BiH krene naprijed. S obzirom na složeno uređenje države, to će teško ići samo unutarnjim naporima", naglasio je Topić.

Predlaže da se vrate bonske ovlasti visokom predstavniku u BiH, jer je "sada više figura - ikebana, nego što je stvarno visoki predstavnik sa svojim ovlastima".

"BiH trebala bi se učiniti usluga da se u Evropsku uniju primi slično kao Bugarska ili Rumunija bez ispunjavanja svih kriterija. To bi bilo jeftinije i praktičnije i za međunarodnu zajednicu i za nas",  kazao je Topić.

Međunarodna konferencija "Bosna i Hercegovina na prekretnici – Novi pristup evroatlantskim integracijama", kako je istakao potpredsjednik Panevropske unije u BiH prof.dr. Hasan Muratović, rezultirat će potpisivanjem deklaracije.

"Nadam se da će se konferencija zasnivati na realnim perspektivama. Cilj je da nova vlada- novi talas ako se zaista realizira za naše priključenje evroatlantskim integracijama izgradi naš stav i pristup prema Evropskoj uniji", poručio je Muratović.

Po njegovom mišljenju, BiH je na dobrom putu da dobije kvalitetan materijal za one koji se bave priključenjem naše zemlje Evropskoj uniji.

Panevropska unija Bosne i Hercegovine, kao dio Međunarodne Panevropske unije, radi na promicanju evropskih vrijednosti i standarda u Bosni i Hercegovini  da bi što prije postala članicom Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU