Hrvatska će ove godine od turizma zaraditi više nego rekordne 2008.?

23.04.2014. 14:20 / Izvor: poslovniplus.com
Hrvatska će ove godine od turizma zaraditi više nego rekordne 2008.?

Na pitanje hoće li biti olakšica za dolazak ruskih turista s obzirom da je lani zbog uvođenja viza zabilježen pad od 25 posto, Lorencin je rekao da je Ministarstvo vanjskih poslova puno toga promijenilo u odnosu na proteklu godinu.

Ministar turizma Hrvatske Darko Lorencin izrazio je jučer zadovoljstvo s brojem turista koji su posjetili Hrvatsku za Uskrs i s tijekom predsezone, jer je sedam posto više noćenja nego protekle godine…

"S brojkama za Uskrs smo zadovoljni. Zadovoljni smo isto tako s tijekom ove predsezone. Trenutno imamo ukupno sedam posto više noćenja nego protekle godine i s obzirom na blizinu ovih uskrsnih i prvosvibanjskih praznika bit će dosta podudarnosti, dakle moći će se dosta spajati što ide u prilog itekako i našim hotelijerima i čitavom našem sektoru", istaknuo je ministar Lorencin za RTL Danas. S obzirom na praznike u Sloveniji i Italiji, Lorencin očekuje i veći dolazak turista iz tih dviju susjednih zemalja. Rekao je da su Talijani najavili “relativno veće, ali kraće dolaske”.

"Intenzivira se polako promet i polako počinje nova turistička godina", istaknuo je ministar Lorencin i podsjetio da su počeli i letovi tijekom travnja u naše turističke destinacije sve do Dubrovnika.

Na pitanje bi li ga u špici sezone zadovoljio jednak broj turista, ali bolji financijski promet, ministar Lorencin je odgovorio kako je turistička sezona jedno duže vremensko razdoblje, no da u svakom slučaju prate stanje na tržištima.

"Stabilno je i kada je riječ o svim našim glavnim tržištima možemo reći da prevladava jedan optimizam. Kao i svake godine do sada, u ovim predsezonskim razdobljima mi već imamo spremne i dodatne aktivnosti za svibanj i lipanj kada ćemo se oglasiti na onim tržištima gdje to potrebe budu zahtijevale, a ovisno i o nekim drugim kretanjima. Isto tako, na onim tržištima gdje intenzitet bookinga ne bude tekao onakvim intenzitetom koji mi priželjkujemo, pojačat ćemo aktivnosti", naglasio je ministar turizma.

Na pitanje hoće li biti olakšica za dolazak ruskih turista s obzirom da je lani zbog uvođenja viza zabilježen pad od 25 posto, Lorencin je rekao da je Ministarstvo vanjskih poslova puno toga promijenilo u odnosu na proteklu godinu. “Od 1. siječnja je sve pripremljeno za vizni sustav, bitno je smanjena procedura, bitno su povećani datumi mogućeg boravka, dakle viza se sada izdaje na prvo traženje, do 180 dana, dakle šest mjeseci. A svi oni ruski turisti koji su dobili vizu protekle godine, dobit će vizu na godinu ili dvije, tako da praktički postaju naši klijenti”, istaknuo je. Smatra da se situacija u Ukrajini neće odraziti na sezonu u Hrvatskoj,

"Ono što se zbiva po pitanju ruskog tržišta, moram napomenuti – svaka destinacija ovisi najviše o gospodarskoj situaciji u toj zemlji. Lani se odlično stanje u nekim europskim zemljama – Poljskoj, Velikoj Britaniji – odmah odrazilo na potrošnju. Na žalost, u Rusiji imamo ove godine i tu situaciju da je rublja oslabila 25 posto i mi poduzimamo sve radnje, no to je 1,5 posto našeg tržišta. Istina, koji jako puno i dobro troše, međutim mi spremamo dodatne aktivnosti i bit će od svih ovih 20 tržišta na kojima je Hrvatska prisutna svakako na ruskom malo teže, a sva ova druga, nama glavna tržišta, bilježe jako dobre i optimistične prognoze za ovu turističku godinu", poručio je ministar turizma koji se nada kako će Hrvatska ove godine nadmašiti rezultate iz rekordne 2008. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU